Debatt

Kunstpress mot kunstgress på Klosterenga

Det er vanskelig å ha sympati med ressurssterke voksne mennesker som mener deres behov er viktigere enn barn og unges i en bydel som sliter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Omtrent akkurat der Kampen, Galgeberg, Tøyen og Gamlebyen møtes ligger en grusbane. Den har fotballmål i begge ender. En gammel barnehage, Botsfengselet og en lett nedgrodd og ikke helt ferdigstilt skulpturpark er nærmeste naboer. Dette er Klosterenga.

I februar i år bestilte byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen (Ap) kunstgress her. Ny hjemmebane for Tøyen-klubben Sterling. Siden det er planlagt at Hovinbekken skal renne gjennom skulpturparken som ligger like ved, er det besluttet at banen skal være uten granulat. For miljøets skyld.

Kunstgressdekket skulle allerede vært på nå, men fortsatt er det bare grus på den lille banen.

Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune drøyer nemlig med å tillate Norconsult å sette i gang. Og naboer peprer prosessen med innvendinger.

I mellomtiden står fotballklubben Sterling fortsatt uten hjemmebane og Jordal er en byggeplass.

Ingen bydeler i Oslo er så sultefora på steder for barn og unge å spille fotball enn Gamle Oslo.

De fleste er enig i at bydelen trenger flere kunstgressbaner. Det finnes også naboer ved Klosterenga som erkjenner dette: Men det kan ikke ligge noen bane akkurat her!

Hvorfor ikke, kan man selvsagt spørre. Særlig fordi banen ligger for langt fra naboene til at støyen vil være noe problem. Ingen fare. Naboene har et helt arsenal av vekselvis våsete, elitistiske og vikarierende argumenter. Hør bare hvordan de klager til Plan og bygg:

«Dagens ballplass brukes i stor grad av gående og syklende som krysser dagens grusbane. En kunstgressbane med tilhørende steinmur vil i stor grad være til hinder for denne ferdselen og vil kunne føre til konflikt mellom forbipasserende og brukere av en kunstgressbane», skriver Justiskroken Borettslag.

Hallo, dette er en grusbane, ikke en gangvei! Og kan du gå opp trappa i hjørnet av banen opp til Åkebergveien, kan du også gå rundt.

«Vi synes det er uheldig at det brukes kunstgress, selv om det ikke brukes granulat er det likevel et plastdekke», skriver Klosterenga Borettslag.

Seriøst, vi bor midt i asfaltjungelen Oslo, og dere er bekymret for et lite, grønt plastdekke som unger kan spille fotball på?

«Viktigst (av argumentene mot kunstgressbane) er at Hovinbekken skal gjenåpnes gjennom parken, blant annet for å fullføre kunstner Bård Breiviks visjon om en skulpturpark», skriver borettslaget Schweigaards gate 92.

Joda, men det er absolutt ingenting i veien for at vi kan få både bekk og kunstgress, det er til og med planlagt for det.

Videre argumenteres det med at banen blir brukt som skøytebane om vinteren. Bydelen har en avtale med en entreprenør som spyler banen når det er kaldt nok, så noen år er det mye skøytegåing, andre vintre er for milde til at det blir noe særlig. Uansett: Norconsult, som skal sørge for kunstgresset, er tydelige overfor Plan og bygg på at naturis også kan legges på kunstgress. Så.

Klosterengas venner har denne høsten satt inn annonser i byens aviser, også Dagsavisen, hvor de uttrykker at de er opprørte over at det ikke er satt av penger i neste års budsjett til å ferdigstille Klosterparken, Bård Breiviks skulpturpark på Klosterenga. Også de er sterkt imot den planlagte kunstgressbanen, og bruker den avdøde kunstnerens ønske aktivt i argumentasjonen.

Han ville «snudd seg i grava», mener Vebjørn Torsetnes i Klosterengas venner. Han «tror Breivik ville sagt at politikerne pisset på hans minne». Torsetnes forteller til Vårt Oslo at Breivik for fem år siden personlig gikk inn og fikk stoppet planer om en kunstgressbane.

Men, med respekt å melde, det er ikke en avdød kunstner som skal avgjøre om barn og unge i Gamle Oslo skal ha et sted å spille fotball.

Naboene forsøker seg også med at det er synd at ikke ungene i nabolaget får et sted å spille fotball når den organiserte idretten tar plassen. Men banen er jo nesten aldri i bruk. Jeg går forbi der hele tida. Dessuten går det sikkert an å komme til en enighet om treningsfrie tider, om det virkelig er det som er problemet. Naboene kunne jo starte med å spørre.

Noen ganger går det litt rundt for kunstgressmotstanderne. Klosterparken skal bli «østkantens Vigelandspark», mener Klosterengas venner (eh, nei, jeg tror ikke det). Samtidig er nabo Cecile Campos bestyrtet over kunstgressplanene, og spør: «Hadde det skjedd i Frognerparken?» «Jeg tror ikke det», svarer hun selv i Vårt Oslo. Ikke? Det er ikke kunstgressbane på Frogner stadion, eller? Den har ikke også skøyteis om vinteren, eller? Jo, det er det. Den har det.

Det er i det hele tatt absolutt ingenting som holder i argumentasjonen til naboene og Klosterengas venner. Det er som de bare ikke synes det passer at unger fra Tøyen skal spille fotball rett ved skulpturparken deres. Rett oppå grusen der de hadde planlagt kanskje å ha for eksempel kortreist grønnsaksmarked eller noen kvelder med alternative friteaterforestillinger.

Vel, de har ikke min sympati. Den ligger hos dem som trenger den.

Mer fra: Debatt