Byråd for kultur, idrett og dypvask av gummigranulat, Rina Mariann Hansen, lover at det snart skal komme kunstgressbane på Klosterenga.

Fra grus til plast

I indre Oslo må nesten tusen unger dele på hver fotballbane. Nå bestiller byråd Rina Mariann Hansen kunstgress på Klosterenga.

878 barn og unge per fotballbane. Det er den deprimerende statusen i indre by. Det er dårligst i Oslo. Og Oslo har dårligst dekning i landet.

Samtidig: Torsdag vedtok Stortinget nye og strengere krav til alle kunstgressbaner i landet. Politikerne frykter de små gummikulene i gresset, også kjent som granulat.

Og på Klosterenga er det et ekstra problem: En ny bane her blir nærmeste nabo til en kunstinstallasjon med fontene. Ikke særlig fristende å dumpe tonnevis med gummikuler ved siden av den.

Dermed blir løsninga eksperimentell: Byrådet har bestilt en granulatfri kunstgressbane, som skal legges så fort som mulig.

Granulat

– Det er jo en diskusjon om hvor miljøskadelig gummigranulat er, sier idrettsbyråd Rina Mariann Hansen, på tur med avisas utsendte for å peke på hvor gresset skal ligge.

– Men det er jo ikke bra med granulat i naturen, legger hun til.

– Vi skal gjøre hva vi kan.

Og dermed har Bymiljøetaten strammet inn på reglene for vinterdrift av kunstgressbanene. På Oslo kommunes baner må man nå ha fiberduk rundt hele banen, som skal samle opp gummigranulatet når det måkes. Deretter skal de små gummikulene vaskes før de tas i bruk igjen.

På denne måten er planen at man skal slippe at gummikulene havner rett ut i naturen, eller ned i nærmeste kum.

– Vi lager jo kunstgressbaner med andre innfillmaterialer også. Der hvor det skal ligge nær vann for eksempel, sier byråd Hansen.

Alternativene til den vanlige gummien kan være sand, kork, sukker, cellulose, eller sånn som planen er på Klosterenga: Ingenting.

Så skal ikke Klosterenga ha vinterdrift heller. Bare omtrent en tredel av banene i Oslo har det. Og det er der det er størst fare for granulat på villspor.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!

Banemangel

Hvis alt går etter planen og alle banene som byrådet håper skal bygges faktisk blir bygget, kommer Oslo til å ha 99 kommunale kunstgressbaner ved utgangen av året.

Det kan jo åpne for et koselig lite jubileum til neste år. Hvis de greier å bygge så mye som de lover, da.

Les også: En milliard til Tøyenbadet

Tre ting på tampen

* Banen på Tørteberg (bak Chateau Neuf der), er fortsatt omstridt etter naboprotester. Byggetillatelsen skal opp til Fylkesmannen i sommer.

* Banen på Caltexløkka (kunstgressbanen i krysset Kjølberggata og Økernveien) skal bli større. Det er en nier-bane nå, men den skal bli full 11-bane.

* Med nye baner på både Klosterenga og Tøyen bør vel snart Sterling rykke opp til eliteserien, synes jeg!

 

Nytt kunstgress

I 2018 vil byrådet prioritere å bygge følgende kunsgressbaner:

Grunerhagen (på dagens grusbane)

Klosterenga (på dagens grusbane)

Bråtenbanen

Kampen park

Tørteberg II

I tillegg skulle Disen og Kalbakken egentlig vært ferdige i fjor, men er nå utsatt til i år.

Følgende baner skal pusses opp:

Monolitten

Løren aktivitetspark

Lindeberg

Abildsø

Nordstrand 2

Caltexløkka