Moss

- Finest å se publikum

NAVN I NYHETENE: Per-Olav 
Sørensen (51) er regissør, produsent og dramatiker. Denne uka arrangeres Nonstop internasjonale teaterfestival i Moss, hvor Sørensen er festivalsjef.

Du er festivalsjef for Nonstop ­internasjonale teaterfestival som foregår i Moss fra i dag til og med søndag. Men hva er egentlig Nonstopfestivalen?

- Det er en festival som skal bringe de beste scenekunstnerne i verden til Moss. Det blir som å invitere de store lagene i Champions League til Melløs. Publikum kan se artister de ellers må til Berlin, London eller Paris for å oppleve. Men festivalen er ikke sær. Vi inviterer produksjoner som kan sees og forstås av det brede publikum. Vi ønsker å gjøre teaterpublikumet større.

Hvorfor velger du å lage teaterfestival akkurat her i Moss hvert år?

- Fordi det på Parkteatret i Moss befinner seg den riktige miksen av kompetanse. Vi har kontaktnettet i Norge og ute i verden, vi har teknisk kompetanse og gjennomføringsevne, og vi disponerer de rette scenene.

Hvorfor bør publikum besøke ­Nonstopfestivalen i år?

- De bør besøke festivalen fordi alle kan finne noe de vil like. Vi har humor, drama, nysirkus, performance, dybdeintervjuer, barneteater, figurteater, klassikere i miniformat, komedie i storformat, improvisasjonsteater, musikkteater - og mye mer. Jeg synes egentlig folk bør kjøpe festivalpass så de kan se det hele for en beskjeden sum penger.

Hva gleder du deg aller mest 
til å se selv?

- Jeg gleder meg alltid mest til å se publikum ha glede av teater de aldri har sett før. Det er det aller fineste. Med 15 forestillinger har vi noe for alle.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- Det er tre bøker: «Og dagen varer lenger enn et århundre» av Tsjingiz Ajtmatov, fordi boken åpnet store landskap inne i meg. «Hvis en reisende en vinternatt» av Italo Calvino, fordi den med sin du-konstruksjon gjør leseren til bokens hovedperson. Akkurat det var enormt spennende på alle måter. Det ga nye muligheter - ingenting er umulig. Til sist, «Eva Luna forteller» av Isabel Allende, fordi jeg dramatiserte disse novellene og iscenesatte dem i USA i 1994. Det ble en enorm suksess som kickstartet karrieren min som regissør, noe jeg ennå nyter godt av.

Hva gjør deg lykkelig?

- Jeg er utrolig jevn i humøret. Jeg tror egentlig jeg er rimelig fornøyd med livet i seg selv.

Hvem var din barndomshelt?

- Tror det både var Kevin Keegan på Liverpool og skuespiller Peter Sellers. Jeg var både kaptein på fotballaget og eneste gutt på skolen som ble med på teaterturer til hovedstaden. Jeg er like spaltet mellom sport og kultur ennå.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Noen vil kanskje påstå at jeg jobber litt mye.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det husker jeg ikke. Det skjer veldig sjelden.

Hva er du villig til å gå 
i demonstrasjonstog for?

- Ytringsfrihet.

Er det noe du angrer på?

- Ja, selvfølgelig. Jeg er et menneske, ingen maskin.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Ingen. Jeg liker ikke å stå fast i heis.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen