På Bertel O. Steen i Moss er det til sammen 12 lærlinger som for øyeblikket aspirerer til å bli mekanikere. Tirsdag kom det fornemt besøk, og lærlingene kunne by på både erfaringer og bilopplæring.
[ Vetle (18) er én av 2500 lærlinger som startet opplæringen midt i koronaåret ]
Hva er en lærling?
En lærling er en person som gjennomgår opplæring og praksis i et lærefag, som for eksempel mekaniker, hos en godkjent arbeidsgiver. Dette innebærer som regel to år med videregående opplæring, og to påfølgende år i praksis hos en arbeidsgiver. Dette kulminerer i svenneprøve, som – om fullført – kvalifiserer personen til arbeid i et gitt yrke.
Ifølge Utdanningsdirektoratet var det en økning på 32 og 25 prosent lærlingplasser i henholdsvis kommunal og statlig sektor Fra 2012 til 2017. Privat sektor, som har den største andelen lærlinger, hadde en stigning på 16 prosent i samme periode.
I en rapport utarbeidet av Statistisk sentralbyrå i 2018, framkom det at fire av fem som fikk fagbrev etter fullført lærlingperiode er i jobb fem år etter fagprøven.
[ «En kommune som tar inn lærlinger viser samfunnsansvar» ]
Lang tradisjon for lærlinger
Bilbransjen er en av de største lærlingplassene i norsk næringsliv. Administrerende direktør i Bertel O. Steen, Harald Frigstad, forteller at det samlet sett er omtrent 160 lærlinger i konsernet per dags dato, og at det alltid er behov for flere.
– Bertel O. Steen har en lang tradisjon med å ta inn lærlinger. Vi er avhengige av dyktige mekanikere for å holde hjulene i gang, sier han.
Vidar Karlsen, salgssjef på Bertel O. Steen i Moss, legger til at lærlinger er noe som det satses ekstra på:
– Vi har alltid satset stort på lærlinger, både fordi vi er helt avhengige av å få inn nye, kunnskapsrike ungdommer, i tillegg til at det er en fin måte å bidra i samfunnet. De lærlingene vi har hos oss nå, er dyktige og viser ståpåvilje. Vi er heldige som har dem, skryter Karlsen.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/66HM47EXJZDEVOW55NLZQDHWHQ.jpg)
Lærlingene trives
Christian Abelsen (22) har vært lærling på Bertel O. Steen i to år nå og skal om få uker ta svenneprøven. Tirsdag formiddag kurset mossingen statsminister Erna Solberg i hvordan det er å bytte spylervæske på en ny Mercedes-Benz-elbil.
– Jeg liker veldig å jobbe her. Vi lærer masse, få enda mer ut av det, og jeg gleder meg til å jobbe som mekaniker framover. Og det var selvfølgelig stas å vise statsministeren hvordan forskjellige ting gjøres.
– Er det vanskelig å få lærlingplass?
– Det er dessverre kamp om plassene, så det er ganske vanskelig å få lærlingplass. Jeg måtte søke på rundt 10 steder før jeg fikk plass hos Bertel O. Steen. Men nå er jeg strålende fornøyd med å ha fått sjansen her, forteller Abelsen.
:quality(70)/cloudfront-eu-central-1.images.arcpublishing.com/mentormedier/UPMOEAEPNBATZCT3FXV4665VY4.jpg)
Flere lærlingplasser nødvendig
Solberg forteller Moss Dagblad at økningen i lærlingplasser er helt nødvendig for å mette behovet for fagarbeidere de neste tiårene:
– Vi har gjort store framskritt innenfor lærlingplasser de siste årene. Men fremdeles er det spådd at Norge kommer til å mangle rundt 90 000 fagarbeidere i 2035. Derfor må vi jobbe målrettet for at flere velger yrkesfag, og får tildelt lærlingplass framover.
– Hvordan skal dette gjøres?
– Vi har blant annet innført krav til bedrifter om å ha et antall lærlingplasser, økt lærlingtilskuddet per lærekontrakt og styrket samarbeidet mellom partene i arbeidslivet - slik at alle forplikter seg til å jobbe sammen for å skaffe flere læreplasser.
– Samtidig har vi innført en ny merkeordning for å synliggjøre lærlingbedrifter, i tillegg til at vi har satt krav til bruk av lærlinger for at private bedrifter vinner offentlige anbud. Dette skal på lang sikt øke antallet lærlinger i staten ytterligere, avslutter Solberg.
Ifølge Utdanningsdirektoratet var det totalt var 43 322 lærlinger i lære per 1. oktober 2018. Samtidig var det 28 400 godkjente lærebedrifter samme år.
---
Bertel O. Steen
- Bertel O. Steen er Norges eldste importør av biler, og ble grunnlagt i 1901.
- I 1907 formidlet konsernet de første salgene av biler, nemlig tre biler av det amerikanske merket Cadillac.
- I dag importerer konsernet Mercedes-Benz, Kia, Peugeot, Citroën, DS, Opel, Smart, Fuso og Setra til norske kunder.
- I tillegg er konsernet en betydelig aktør innen bildetalj, bilfinans, verksteddrift samt eiendomsvirksomhet.
- Ved utgangen av 2019 hadde konsernet en omsetning på cirka 15 milliarder kroner, og sysselsatte 2 550 årsverk.
---