Nyheter

Erna Solberg i Moss for å høre om satsing på lærlinger

Statsminister Erna Solberg (H) var tirsdag formiddag på plass på Bertel O. Steen i Moss for å høre på deres satsing på lærlinger den siste tiden - og for å få en innføring i påfylling av spylervæske på elbil.

På Bertel O. Steen i Moss er det til sammen 12 lærlinger som for øyeblikket aspirerer til å bli mekanikere. Tirsdag kom det fornemt besøk, og lærlingene kunne by på både erfaringer og bilopplæring.

Hva er en lærling?

En lærling er en person som gjennomgår opplæring og praksis i et lærefag, som for eksempel mekaniker, hos en godkjent arbeidsgiver. Dette innebærer som regel to år med videregående opplæring, og to påfølgende år i praksis hos en arbeidsgiver. Dette kulminerer i svenneprøve, som – om fullført – kvalifiserer personen til arbeid i et gitt yrke.

Ifølge Utdanningsdirektoratet var det en økning på 32 og 25 prosent lærlingplasser i henholdsvis kommunal og statlig sektor Fra 2012 til 2017. Privat sektor, som har den største andelen lærlinger, hadde en stigning på 16 prosent i samme periode.

I en rapport utarbeidet av Statistisk sentralbyrå i 2018, framkom det at fire av fem som fikk fagbrev etter fullført lærlingperiode er i jobb fem år etter fagprøven.

Lang tradisjon for lærlinger

Bilbransjen er en av de største lærlingplassene i norsk næringsliv. Administrerende direktør i Bertel O. Steen, Harald Frigstad, forteller at det samlet sett er omtrent 160 lærlinger i konsernet per dags dato, og at det alltid er behov for flere.

– Bertel O. Steen har en lang tradisjon med å ta inn lærlinger. Vi er avhengige av dyktige mekanikere for å holde hjulene i gang, sier han.

Vidar Karlsen, salgssjef på Bertel O. Steen i Moss, legger til at lærlinger er noe som det satses ekstra på:

– Vi har alltid satset stort på lærlinger, både fordi vi er helt avhengige av å få inn nye, kunnskapsrike ungdommer, i tillegg til at det er en fin måte å bidra i samfunnet. De lærlingene vi har hos oss nå, er dyktige og viser ståpåvilje. Vi er heldige som har dem, skryter Karlsen.

Statsminister Erna Solberg (H) og Ingjerd Schou, stortingsrepresentant for Høyre i Østfold, fikk en innføring i hvordan det var å være lærling.

Lærlingene trives

Christian Abelsen (22) har vært lærling på Bertel O. Steen i to år nå og skal om få uker ta svenneprøven. Tirsdag formiddag kurset mossingen statsminister Erna Solberg i hvordan det er å bytte spylervæske på en ny Mercedes-Benz-elbil.

– Jeg liker veldig å jobbe her. Vi lærer masse, få enda mer ut av det, og jeg gleder meg til å jobbe som mekaniker framover. Og det var selvfølgelig stas å vise statsministeren hvordan forskjellige ting gjøres.

– Er det vanskelig å få lærlingplass?

– Det er dessverre kamp om plassene, så det er ganske vanskelig å få lærlingplass. Jeg måtte søke på rundt 10 steder før jeg fikk plass hos Bertel O. Steen. Men nå er jeg strålende fornøyd med å ha fått sjansen her, forteller Abelsen.

Mossingen Christian Abelsen (22) har vært lærling på Bertel O. Steen i to år nå, og skal om et par uker ta fagbrev. Han stortrives i bedriften.

Flere lærlingplasser nødvendig

Solberg forteller Moss Dagblad at økningen i lærlingplasser er helt nødvendig for å mette behovet for fagarbeidere de neste tiårene:

– Vi har gjort store framskritt innenfor lærlingplasser de siste årene. Men fremdeles er det spådd at Norge kommer til å mangle rundt 90 000 fagarbeidere i 2035. Derfor må vi jobbe målrettet for at flere velger yrkesfag, og får tildelt lærlingplass framover.

– Hvordan skal dette gjøres?

– Vi har blant annet innført krav til bedrifter om å ha et antall lærlingplasser, økt lærlingtilskuddet per lærekontrakt og styrket samarbeidet mellom partene i arbeidslivet - slik at alle forplikter seg til å jobbe sammen for å skaffe flere læreplasser.

– Samtidig har vi innført en ny merkeordning for å synliggjøre lærlingbedrifter, i tillegg til at vi har satt krav til bruk av lærlinger for at private bedrifter vinner offentlige anbud. Dette skal på lang sikt øke antallet lærlinger i staten ytterligere, avslutter Solberg.

Ifølge Utdanningsdirektoratet var det totalt var 43 322 lærlinger i lære per 1. oktober 2018. Samtidig var det 28 400 godkjente lærebedrifter samme år.

---

Bertel O. Steen

  • Bertel O. Steen er Norges eldste importør av biler, og ble grunnlagt i 1901.
  • I 1907 formidlet konsernet de første salgene av biler, nemlig tre biler av det amerikanske merket Cadillac.
  • I dag importerer konsernet Mercedes-Benz, Kia, Peugeot, Citroën, DS, Opel, Smart, Fuso og Setra til norske kunder.
  • I tillegg er konsernet en betydelig aktør innen bildetalj, bilfinans, verksteddrift samt eiendomsvirksomhet.
  • Ved utgangen av 2019 hadde konsernet en omsetning på cirka 15 milliarder kroner, og sysselsatte 2 550 årsverk.

---

Mer fra Dagsavisen