Nyheter

– Vi får tilbakemeldinger om at karantene og isolasjon blir brutt

Mosseordfører Hanne Tollerud (Ap) ber folk skjerpe seg for å begrense smitten i kommunen.

Det siste døgnet har 12 nye personer bosatt i Moss fått påvist covid-19. Dermed har antall smittede gjennom hele pandemien økt til 510. 106 av dem er blitt smittet den siste uka.

Som følge av den høye smitten, innkalte kommunen til pressekonferanse mandag. Der oppfordret ordfører Hanne Tollerud innbyggerne til å begrense den sosiale aktiviteten.

Smittebølge nummer to rammer oss i Moss hardt. Vi har aldri hatt så høye smittetall før. Det er en svært krevende situasjon vi står i, sa hun.

Hun rettet samtidig en pekefinger mot innbyggere som ikke følger smittevernreglene.

Vi får tilbakemeldinger om at karantene og isolasjon blir brutt. La meg være helt tydelig på at det bidrar til at flere blir smittet og sjuke. Er du eller ditt barn i karantene, skal du være hjemme og ikke ha kontakt med andre, sa hun.

Få politisaker

Henning Dalbye, politistasjonssjef i Moss, deltok også på pressekonferansen og advarte folk mot å bryte karantenereglene.

– Smittesituasjonen i Moss er alvorlig, sa han.

Fram til november har politiets hovedtilnærming vært å gi råd og veiledning i håndhevelsen av smittevernreglene. Nå er de nasjonale føringene å ha mer fokus på brudd på forskriftene.

– Vi prioriterer brudd på karantene og isolasjon, og oppdrag knyttet til private fester og arrangementer, sier Dalbye.

Ifølge han har lokalt politi hatt få henvendelser knyttet til koronaviruset. Hans oppfatning er derfor at mossinger forholder seg til reglene.

– Siden 1. oktober har vi hatt i underkant av 20 henvendelser. I kun ett av tilfellene har vi kommet over forhold som har gjort at vi har opprettet anmeldelse, sier han.

– Men vi vet at det er mørketall. Det er nok en del henvendelser som går til kommunen, men som burde gått til politiet, legger han til.

Han ber folk ta kontakt med politiet på telefon (02800) eller epost (post.ost@politiet.no), dersom de har tips om brudd på koronaforskriftene.

335 smittede per 100.000 innbyggere

Ifølge kommuneoverlege Kristian Krogshus har Moss hatt 335 smittede per 100.000 innbyggere de siste par ukene. Det er mer enn noen gang.

– Disse tallene skremmer og jeg har forståelse for at mange ønsker enda strengere tiltak, sier han.

Det er likevel ikke innført noen nye smitteverntiltak mandag. Det er fordi det allerede ble innført nye tiltak tirsdag 1. desember, altså for nesten en uke siden. Ifølge Krogshus forventer de å se effekten av disse tiltakene først mot slutten av denne uka.

Selv om det høres passivt ut for noen, er det for liten tid å se noen effekt av tiltakene på bare én uke. FHI støtter denne vurderingen, sa han under pressekonferansen.

Forventer flere smittede fra Fiskebasaren

Kommuneoverlegen sa også at det ikke er noen grunn til å stenge skoler ennå. Dette ble begrunnet med at det ikke er noen stor smittespredning i skolene, selv om mange av skolene er berørt av smitten.

Mange av smittetilfellene det siste ukene kan spores til noen få klynger. 17 av smittetilfellene knyttes til et utbrudd på Fiskebasaren. Kommunen har registrert smitte fra dette stedet fra flere ulike kvelder.

– Her vil vi se flere tilfeller, da nærkontakter begynner å utvikle symptomer, advarer kommuneoverlegen.

Her er en oversikt over antall smittetilfeller som er blitt registrert i Moss siden den første innbyggeren fikk påvist smitte i mars:

Kurven med nye smittetilfeller i Moss har vært bratt de siste dagene.

Mer fra Dagsavisen