Nyheter

Skrev bok om Østfolds topper

Til tross for at regionen ikke har mange høye fjelltopper, har denne gjengen likevel dedikert en helt bok til temaet.

Denne gjengen gir nå ut bok. Fra venstre: Anders Ericson, Bjørn A. Grønna og Paulus Duits.

Nå har boka «Kortreiste topper i høyreist skog – en guide til de østfoldske kommunetoppene 2020» ankommet og er til salgs i en rekke bokhandlere i Moss. Det virker kanskje litt rart at en hollender, hallingdøl og strømling bestemmer seg for å bestige Østfolds høyeste topper, og attpåtil skrive en bok om det. Sant skal sies, trekløveren har bodd i Moss i flere tiår, og da vennegjengen hørte at østfoldingen Egil «Drillo» Olsen prøvde å bestige den høyeste toppen i alle de 22 kommunene i tidligere Akershus fylke, mente de at noen måtte gjøre det samme i Østfold.

I utgangspunktet var ikke planen å skrive bok om de sytten toppturene, men det tok ikke lang tid før gjengen fattet interesse for toppenes navn, lokalhistorie – og ikke minst begynte å sette spørsmålstegn ved Kartverkets valg av de høyeste toppene.

Riktig timing

– Vi kunne ikke vært mer heldige mer timingen. Nå under koronatiden er jo hele Norge på tur, og forhåpentligvis får flere østfoldinger øynene opp for de mange flotte turene man kan ta for seg i nærområdet. Man trenger ikke dra langt for å oppleve fin natur, garanterer medforfatter Anders Ericson.

Siden utbruddet av korona i starten av mars, og de påfølgende reisebegrensningene, har tur i natur og villmark blitt en av de største fritidsaktivitetene for Ola og Kari Nordmann. Nå ser det ut til at de kjente villmarkene kommer til å bli fylt til randen av naturhungrige nordmenn i sommer. Da kan det tenkes at en tur i lokalområdet kan være bedre enn å reise timevis for å gå i tog på Hardangervidda.

Forfatterne brukte tre måneder på å bestige de 17 toppene

Turer på gjengrodde stier  

Symbolikken i tittelen viser til at Østfold ikke har de mest spektakulære toppene. Som Bjørn A. Grønna påpeker, Østfold er den flateste delen av Norge og har den laveste gjennomsnittshøyden av de 19 tidligere fylkene. I tillegg er så mye som 65 prosent av Østfold skogkledd, mens på landsbasis er gjennomsnittet rundt 44 prosent.

Den første turen ble gjennomført av ni mann i mai 2016, og på fem uker var alle de 17 toppene besteget. Men selv om Østfold for det meste er flatt, er det også kupert mange steder. I noen tilfeller var de merkede stiene på kartet gjengrodd, og det turglade følget forteller at tilstrekkelig merking av løyper og topper er en mangelvare.

– Særlig i Indre Østfold er det ikke uvanlig å støte på en bergvegg. Da må man rett og slett prøve å finne en alternativ rute, sier Ericson.

I noen kommuner, hvor ankomsten til toppene var lange, ble sykkel brukt som fremkomstmiddel.

– En rekke steder, som for eksempel i Halden og Aremark, er skogsveiene bare åpne for tømmertransport og dermed benyttet vi oss av sykkel. Dette er også lange strekk, med skog så langt øyet kan se, så sykkelen ble vår beste venn. Såfremt stiene var kjørbare, nevner Grønna.

Underveis i skrivingen har det blitt gjentatte toppturer og gjengen har oppdaget en rekke feil i Kartverkets registre. På grunn av forsvarsmessige årsaker er kyst- og grenseområder nærmest nøyaktige på millimeteren. Topografien innover i landet har derimot blitt nedprioritert. Nå har gjengen blitt forsikret om at Kartverket skal ta for seg en ny oppmåling av hele Norge ved hjelp av fly.

Mange spesielle navn

Hovedårsaken til at gjengen bestemte seg for å skrive boken var lokalhistorien de kom over under turene. Da Grønna var i Hobøl sentrum, spurte han tilfeldigvis en forbipasserende om hva kommunens høyeste fjell var. Svaret stemte ikke med kartet: Elgmyråsen. Men etter samtaler med andre, skjønte han at «ærs» var synonymt med «elg» i Hobøl, og da ga «Ærsmyråsen» øyeblikkelig mening.

Boken er skrevet på en lettleselig og humørfylt måte, krydret med lokale kuriositeter og geologiske fakta. Gjengen forteller at de har tatt seg god tid på turene, og underveis oppsøkte Grønna lokale bønder for å få førstehånds informasjon om stedsnavn og anekdoter som er gjengitt i boka. Ericson, som i årevis jobbet som bibliotekar, har stått for lokalhistoriske undersøkelser på internett. Og mens gjengen gikk turene, tok Ericson og Duits bildene man finner i boka.

– Vi er jo alle pensjonister, så dette prosjektet var en morsom måte å fylle dagene våre. Vi har alle kost oss masse, erkjenner Ericson.

Gode tips for både erfarne turgåere, historieentusiaster og barnefamilier

Som gjengen poengterer, de toppene som er inkludert i «kremlista» har én ting til felles: god utsikt. Det er en rekke topper som krever litt mer av deltageren, mens andre turer kan passe den som er over gjennomsnittet interessert i historie. Forfatterne har også prøvd å beskrive de praktiske sidene ved toppturene, og har viet en del plass til ideelle turer for barnefamilier.

Boka gis ut av House of Foundation i Moss. Første opplag vil bli på 900 eksemplarer. Så langt har det vist seg at mange har forhåndsbestilt boken.

– Nå gjenstår det å se om vi trenger å bestille nok et opplag, forteller Ericson.

Og på spørsmål om det kan bli en lignende bok om Nederlands høyeste topper, stopper samtalen opp i noen sekunder.

– Det blir nok dessverre ingen toppturbok om Nederland med det første, innrømmer Duits lattermildt. Eller Holland, som han foretrekker.