Nyheter

Danket ut 14.000 andre barn

13 år gamle Nora Haldorsen fra Moss gikk til topps i en stor, internasjonal tegnekonkurranse.

Konkurransen, med navnet JQA International Environmental Children’s Drawing Contest, er basert i Japan og støttes av UNICEF. Den har blitt avholdt hvert år siden 2000.

Under fjorårets utgave ble det levert inn hele 14.209 bidrag. 98 land var representert, noe som var ny rekord.

Fredag forrige uke kom beskjeden om at Haldorsen var en av vinnerne.

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg trodde ikke at jeg kom til å vinne. Nå er jeg bare veldig glad, sier hun.

Smalt nåløye

Haldorsen var ikke alene om å motta pris. 45 andre barn ble hedret på samme måte, i tillegg til at det ble gitt enkelte utvalgte priser av juryen. Haldorsen var den eneste fra Norge som vant.

Konkurransen har også en egen utdeling for japanske deltakere. Likevel var det over 14.000 bidrag som ikke nådde opp.

230 kunstverk var med i den internasjonale finalen. Barn fra samtlige kontinenter, med unntak av Antarktika, var representert under konkurransen for 2018.

– Jeg elsker å forestille meg barnet bak hvert eneste kunstverk, barnet som tenker på hva det skal tegne og som velvillig diskuterer planeten vår med andre. Jeg er full av takknemlighet overfor alle deltakerne fra 98 land og regioner for å gjøre meg så glad, skriver Tatsumi Kikuto, en av jurymedlemmene.

Inspirert av Moss

Vinnerbidragene har ikke bare blitt plukket ut på bakgrunn av de rent visuelle ferdighetene til barna, men også fordi de er originale, viser lokale særpreg fra hvert land og uttrykker håp. Det er en god beskrivelse av bildet til Haldorsen.

Hun har malt en jente som holder jordkloden, mens ulikt dyreliv kan skimtes i håret. Det samme kan en soloppgang, som symboliserer en ny start. Alt dette skjer i en by - og ikke hvilken som helst by.

– Jeg ønsket å inkludere hjembyen min. Jeg har bodd i Moss hele livet og har et nært forhold til dette stedet. Det er så mye vakker natur her. Jeg går tur med hunden min på Jeløy hver dag. Da ser jeg så mye vakkert som inspirerer meg, forteller hun.

Fargevalget er lyst. Det er helt bevisst.

– Jeg ville vise at du kan gjøre mye bra med verden. Ikke alt er dårlig. Derfor brukte jeg mange lyse farger for å skape positivitet, forklarer hun.

Maleriet til Nora Haldorsen.

Får skryt av læreren

Barn mellom 7 og 15 år kan delta i konkurransen. Fra Children’s International School (CIS) i Moss, hvor Haldorsen er elev, deltok over 100 barn i fjor.

– De brukte fire uker på dette prosjektet. De tok det veldig seriøst, forteller Irena Dimitrova, Visual Arts-lærer på den engelskspråklige skolen.

Haldorsen sier hun lærte mye under disse ukene.

– Jeg synes det er morsomt å drive med maling. Å vinne dette ga meg inspirasjon til å sette av mer tid til det.

Læreren er fornøyd med at en av elevene hennes utmerket seg i den internasjonale konkurransen. Det overrasker henne ikke at det var Haldorsen.

– Hun er en av de beste elevene på skolen, mener hun.

Vil delta i flere konkurranser

Et av målene med konkurransen er å stimulere barn til å bli mer bevisste på hvor sårbar verdens miljø og klima er. Temaet for 2018 var «Vi bor alle på jorden». Deltakelsen virker å ha gjort inntrykk på Haldorsen.

– Jeg er opptatt av å ta vare på naturen, forteller hun.

Dette var andre året på rad barn fra CIS deltar i denne konkurransen, og planen er å fortsette i årene fremover også. I tillegg jobber skolen med å se på andre kunstrelaterte konkurranser som elevene kan ta del i.

– Jeg synes det er viktig å etablere gode tradisjoner i skolen, sier Dimitrova.

LES OGSÅ: Disse skolene i Moss gjør det best på de nasjonale prøvene

Mer fra Dagsavisen