Nyheter

- Nazistene er ikke velkomne i Moss

Ordfører Hanne Tollerud (Ap) ser med gru på at organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) har varslet markering i Moss sentrum lørdag. Også i Fredrikstad er den politiske motstanden mot DNM stor.

Ordføreren sendte onsdag ettermiddag ut en pressemelding der hun er krystallklar på at den nazistiske organisasjonen ikke er velkommen til Moss.

- Organisasjonen er ikke velkommen og vi ønsker dem ikke hit, sier Tollerud, som dog ikke er i posisjon til å forby markeringer fra DNM, slik partifelle og Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård har tatt til orde for i nabobyen.

- I Moss er vi krystallklare på at vi vil ha et raust, inkluderende og mangfoldig samfunn, men så lenge organisasjonen er lovlig er det ytringsfriheten og det juridiske som avgjør, sier Tollerud videre.

Vedtak i bystyret

Men kommunen vil markere sin motstand:

- Vi kommer til å heise regnbueflagget foran rådhuset for å gi et tydelig signal til alle om hvilke verdier vi setter høyest i Moss, slutter hun.

Jon-Ivar Nygård

DNM har søkt om å aksjonere også i Fredrikstad sentrum førstkommende lørdag. Ordfører Nygård (bildet) deler mosseordførerens avsky. I bystyret 18. oktober fikk han med seg flertallet på at kommunen skal gjøre alt den kan for å begrense DNMs mulighet til å demonstrere i Fredrikstad. Til Fredriksstad Blad sier Nygård:

– Jeg er kjent med at det har kommet en søknad, men behandlingen av den er det administrasjonen som tar seg av. Det jeg kan si er at Den nordiske motstandsbevegelsen ikke er ønsket i Fredrikstad, noe byens politikere har gitt tydelig uttrykk for gjennom et vedtak i bystyret.

Stortingspolitikere på banen

Torsdag formiddag har flere politikere valgt å ta offentlig avstand fra DNM som gruppe og det gruppa står for. I en felles pressemelding til Dagsavisen, skriver KrFs fylkesleder Brynjar Høidebraaten og partiets gruppeleder i fylkestinget, Olav Moe at de oppfrodrer follk til ikke å delta i DNM-markeringene i Fredrikstad og Moss til helgen. Følgende uttalelse gir de sammen med stortingsrepresentantene Ingjerd Schou og tidligere mosseordfører Tage Pettersen (begge Høyre):

– Vi tar sterk avstand fra holdningene til de grupperingene som skal demonstrere i Fredrikstad og Moss førstkommende lørdag. Vi oppfordrer folk til å ikke delta i demonstrasjonen, og i stedet gi støtte i sosiale medier til at alle borgere i Norge skal ha like muligheter og rettigheter – uavhengig av bakgrunn. Partiene Høyre og Kristelig Folkeparti ønsker et samfunn der menneskers bakgrunn eller etnisitet ikke skal utgjøre forskjellen for deres mulighet i Norge. Vi ønsker at alle skal gis mulighet til å leve frie og selvstendige liv, og vil ikke gradere mennesker på den måten demonstrantene legger opp til.

Nyeste fra Dagsavisen.no: