Nyheter

Riksantikvaren anbefaler å bytte ut klokka i middelalderkirken i Rygge

Mener det er den beste løsningen etter at den 262 år gamle klokka sprakk.

Bilde 1 av 0

Sprekken ble oppdaget under årets påskefeiring, etter at kirkeklokka ikke ga fra seg noen god klang. Rygge menighet sto dermed overfor to valg: Å reparere dagens klokke eller skaffe en ny. Nå har Riksantikvaren kommet med sin anbefaling.

– Riksantikvaren deler vurderingen om at en reparasjon av den sprukne klokken fra 1756, vil medføre større og uheldige endringer av klokken ved at dekor, innskrifter og patina vil kunne forsvinne. En reparasjon av klokken vil heller ikke gi noen garanti om ny sprekkdannelse. Riksantikvaren vil derfor kunne åpne for at den eldre klokken tas ut av tårnet, og erstattes av en tilsvarende klokke, skriver de i et brev til menigheten.

Krevende jobb

Som Dagsavisen Østfold tidligere har skrevet, krever det at deler av taket og/eller veggen i kirketårnet må fjernes, ettersom klokken er for tung og stor til å fraktes ut uten at det må gjøres endringer i bygget.

Ettersom Rygge kirke er fredet i henhold til kulturminneloven, er det ikke tillatt å endre eller gjøre inngrep uten dispensasjon. Det er det ventet at Rygge menighet vil få, så lenge de klarer å finne en god og trygg måte å få klokka ned på, samt å reversere skadene på bygget etter arbeidet er ferdig.

Rygge kommune har allerede vedtatt å ta regningen for utskiftingen, som er ventet å koste rundt 350.000 kroner. Når de kan sette i gang med arbeidet er ikke avklart ennå.

– Vi må ta tak i det så fort som mulig etter ferien, sier kirkeverge Inger-Lise Klette.

Klokka kan bli stilt ut

Riksantikvaren ber samtidig menigheten om at den eldre, sprukne kirkeklokka, som er 262 år gammel, stilles ut i kirken etter at den blir byttet ut. En plassering bør være inne i kirken, men ikke i selve kirkerommet, slik at kirkerommet ikke får preg av å være et museum, er deres anbefaling. Klette sier de ønsker å bevare klokka, men er usikker på om de vil finne plass til den inne i kirkebygget.

– Det er mulig den må stå ute, men vi får se. Det er ikke avklart ennå, sier hun.

Mer fra Dagsavisen