Nyheter

Starter ny musikkfestival på Alby på Jeløy: – Dette blir et forsøk på å skape litt Øya-magi i Moss

House of Foundation (HoF) satser stadig hardere. Nå skal de arrangere sin første, fullskala musikkfestival.

Den har fått navnet Lyse Netter og går fra 8. til og med 10. juni. Allerede nå har artistene blitt spikret: Beezewax, Das Body, Jonas Alaska (solo), Ledfoot, Mariam The Believer (S), Motorpsycho, Silvana Imam (S), Susanne Sundfør (solo), Wildbirds & Peacedrums (S) og Wovenhand (USA).

I tillegg holdes én headliner hemmelig fram til mai.

– Det er et band som jeg har hatt lyst til å ha her i byen mange år. Mer enn det kan jeg ikke si, forteller HoF-leder Martin M. Sørhaug.

Fra drøm til virkelighet

Han gleder seg stort til å gjennomføre festivalen, som arrangeres i kjente omgivelser: Alby på Jeløy.

– Det skal bli en idyllisk opplevelse. Det får vi gjennom stedet og utvalget av artister. Dette blir et forsøk på å skape litt Øya-magi i Moss, sier han.

Tanken om å gjennomføre en festival her strekker seg helt tilbake til da Sørhaug flyttet til byen i 2006, forklarer han.

– Det var noe av det første jeg tenkte på da jeg flyttet hit. Alby er et perfekt sted for en musikkfestival, sier han.

House of Foundation er initiativtaker og drar i de fleste strengene, men Punkt Ø og Moss Kulturhus er også med på laget.

– Det samarbeidet ser vi for oss kan styrkes neste gang, sier Sørhaug.

Det er nemlig meningen at festivalen blir en årlig begivenhet.

– Så lenge dette er noe byens befolkning kan samle seg rundt, så er det tanken, ja. Jeg har en liten drøm om å få Nick Cave opp på en scene i hagen der.

Mer enn bare konserter

Den opprinnelige planen var å ha scenen på plenen foran Galleri F 15, men av praktiske hensyn skal den plasseres i eplehagen foran skogen i stedet. Festivalen vil krydres med noen installasjoner som folk kan både se på og lytte til, røper Sørhaug. Lørdag formiddag, altså 9. juni, blir det også et litteraturprogram på Alby, med blant annet en boklansering. Samme dag blir det dessuten et liveintervju med Motorpsycho. Det jobbes med å få til det samme med en av de andre artistene også.

– Vi har også vurdert om vi skal ha et barneprogram søndag formiddag, sier HoF-lederen.

Dersom været tillater det, er håpet å kombinere festivalopplevelsen med litt bading, legger han til.

Mål om 3.000 daglige gjester

For å klare å holde den nye musikkfestivalen i live, er de avhengige av å trekke til seg nok folk. Så langt har de solgt opp mot 600 billetter, i all hovedsak festivalpass.

– Det vi har solgt så langt gir oss en god pekepinn på at det kommer mange folk. Håpet er at vi skal ha 3.000 besøkende hver dag, sier Sørhaug.

– Moss har og har hatt flere musikkfestivaler. Varna i Nesparken, for å ta ett eksempel, varte ikke lenge. Hvordan skal dere unngå nedturer og i det hele tatt få til en levekraftig festival?

– Ved å gjøre ting så godt vi kan. Vi kan lære litt av både egne og andres feil opp gjennom. Jeg tror vi er på rett vei. Dette med lokaliseringen er viktig. Det er mange som har et forhold til Alby, svarer HoF-lederen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: