Nyheter

– Nå er det håp for Rygge

Selskapet Jotunfjell Partners har det som skal til for å gjenreise flyplassen, mener fylkesvaraordfører Siv Jacobsen (Ap). – Hvis ikke de får det til, blir det vanskelig, sier hun.

Den nye eieren av driftsselskapet Rygge Sivile Lufthavn (RSL) presenterte sine planer for fylkesrådet i Sarpsborg mandag. De satser alle kort på gjenåpning av Moss Lufthavn Rygge i 2019. Og politikerne lot seg begeistre.

– Mest spennende var det solide inntrykket Jotunfjell Partners (JP) etterlot seg. Selskapet framstår som en seriøs og dyktig aktør, som kjenner markedet de nå har gått inn i. Og de har tillit hos bankene, næringslivet og hele det politiske miljøet. Hvis ikke de får det til, blir det vanskelig, lyder tillitserklæringen fra fylkesvaraordføreren.

Taxfree og passasjeravgift

JP ga to klare politiske signaler:

• Taxfree-ordningen må bestå.

• Og flypassasjeravgiften bør fjernes.

– Vi forsikret dem om at det ikke er et politisk tema å fjerne taxfree-ordningen, som sammen med parkering legger hele grunnlaget for flyplassdrift. Når det gjelder den mye omtalte avgiften, er spørsmålet bare hvor fort vi kan få fjernet den med Ap ved makta. Kommer vi i regjering, regner jeg med at vi har som mål å få den ut av 2019-budsjettet, valgkampproklamerer Jacobsen overfor Dagsavisen Østfold.

Lavprisselskaper

JP argumenterte for at det er vanskelig å tiltrekke seg flyselskapene med lavprisbilletter samtidig som den særnorske passasjeravgiften eksisterer.

– Lavprisselskapene er ikke opptatt av om de flyr fra Gardermoen, Torp eller Rygge, så lenge rammevilkårene er på plass, sier Jacobsen.

Stortingsrepresentant og rådsmedlem Erlend Wiborg (Frp) deler hennes optimisme. Han ble presentert for planene i forrige uke.

– Det virker som de har gjort et grundig forarbeid. Det er grunn til å håpe nå, sier han.

Vil rette opp feilen

Frp er enig om at flypassasjeravgiften må bort igjen.

– Det vedtok landsmøtet vårt enstemmig. Den skulle selvsagt aldri vært innført, men det var uunngåelig siden den var del av et helt budsjett. Nå går vi for å få avgiften fjernet. I motsetning til Ap og flere andre partier, som ønsker å erstatte den med noe annet. Som jeg forsto JP, vil ikke det ha ønsket effekt, sier Erlend Wiborg.

– Det er riktig at vi ønsker å erstatte avgiften med en som faktisk vil gi klimaeffekt, men vi må bare sørge for at den ikke er konkurransevridende. Det er det som er problemet med en særnorsk avgift, svarer Siv Jacobsen.

Mer fra Dagsavisen