Nyheter

Skal lage liv i sentrum

Mossedagene betyr mye for handelsnæringen i byen. Nå skal de sammen feire 40 år med byfester.

Mossedagene varer i år fra 15. til 17. juni. Under åpningsdagen torsdag blir det en bursdagskake på hele 40 meter. Hver meter representerer ett år i Mossedagenes historie.

– Jo eldre vi blir, jo mer kake blir det, sier Kristin Utakleiv, leder i Moss i Sentrum. I år som i fjor er det dem som arrangerer Mossedagene.

Selve kaken er det Moss Finbakeri som står for. Den vil være gratis.

– Marsipankaken serveres utenfor Bylab klokken 17.00 hvis solen skinner, og det ser heldigvis ut som at vi får sol i bursdagsgave, sier Utakleiv.

Barn og ungdom i fokus

Dette er langt fra den eneste nyheten i år. Arrangøren forteller at de har valgt å ha et fokus på aktiviteter for barn og ungdom under årets Mossedager. Dermed blir det blant annet et olabilløp gjennom arbeiderboliggatene på Verket på lørdag. Der vil blant annet Kaptein Rødskjegg og Trygg Trafikk komme innom.

Det blir også flere forskjellige idrettsaktiviteter i byen. Moss Badmintonklubb og Kambo Street Kingz vil være til stede i sentrum. I tillegg blir det seiling, brettpadling og besøk av redningsskøyta Elias nede ved Fleischer brygge. For ikke å nevne Moss sjakklubbs sjakkmesterskap på Kirketorget.

– Det er de unge som skal flytte inn i Mossedagene når de andre går ut på dato, poengterer Utakleiv.

Innbringende dager

Det er nemlig viktig for henne å skape god kontinuitet. Moss i Sentrum har i dag ansvaret for arrangementet etter at Visit Moss ble lagt ned. Før det tok handelsnæringen, ledet av Gina Svartberg, butikksjef hos Sov O. Hansen, selv ansvar. Det sier litt om hvor mye disse dagene betyr for dem.

– Jeg kunne ikke sitte og se at Mossedagene ikke ble noe av, hvis jeg ikke hadde prøvd alt jeg kunne først, sa hun da.

I dag finnes det ingen samlet oversikt over hvor stor omsetningen byens butikker er under Mossedagene. At den er innbringende er det derimot ingen tvil om.

– Mossedagene betyr mye for handelsnæringen. Det er da det er masse folk i byen, sier Utakleiv, som håper det gir folk mersmak og frister til økt aktivitet i sentrum.

– Det er viktig at man bruker byen når arrangementet er ferdig også. Vi kan ikke ha Mossedagene hver uke, det blir fort kjedelig, sier hun.

Over 70 stands

Ifølge Utakleiv blir det rekordmange stands under årets feiring. Over 70 ulike firmaer, lag og foreninger er med på laget.

– Det er så hyggelig at så mange vil feire bursdagen og lage fest med oss, sier hun.

De aller fleste aktivitetene under Mossedagene 2017 er gratis. Hele programmet finner du her.

Mer fra Dagsavisen