Nyheter

Ny utstilling: Moss 1937-2017

Torsdag 8. juni åpner Moss by- og industrimuseum en minneutstilling, som viser tilbake til den store Mosseutstillingen i 1937. Utstillingen i 1937 hadde hele 300.000 besøkende, og det var kong Haakon VII som sto for den høytidelige åpningen.

I 1937 var Moss en av landets ledende industribyer. Viktige industribedrifter som IloVan, Helly Hansen, Peterson & Søn, Foblik, Frøja Konfeksjon, Aug. P. Horns klesproduksjon og andre store bedrifter var viden kjent. Flere av disse bedriftene hadde også oppnådd heder og ære på store, utenlandske utstillinger. - Nå vil vi gjenskape noe av den gamle utstillingen med produkter og plakater fra 1930-tallet, samtidig som vi ønsker at nåtidens bedrifter og handelsforretninger får vist seg fram. Vi er i rute, men alt vil ikke være klart før rett før åpningen klokka 17.00 på torsdag. Da vil leder av Moss Industri - og Næringsforening, Widar Salbuvik, si noen ord, og det blir musikalske innslag fra Otto Kiss og hans elever i Moss Trekkspillklubb, sier prosjektleder Camilla Gjendem i Moss by- og industrimuseum

Næringslivet i Moss på 1930-tallet

Camilla Gjendem forteller at museet ønsker å vise utviklingen i næringslivet i Moss fra den store Mosseutstillingen i 1937 frem til i dag. Seks ulike bedrifter bli en del av utstillingen. Det er  Rockwool, Mestergull F. Bøhm, Lantmännen Cerealia, Wärtzilä, RCP Promens og Ringvoll Bedriftshelsetjeneste.Dette er bedrifter som har lang fartstid i Moss, og passer derfor utmerket inn i den historiske konteksten som vår nye Mosseutstillingen kan by på. Representanter fra disse bedriftene vil være til stede på åpningen, og også en del ganger i løpet av den fire måneders perioden utstillingen skal vare. - Vi vil bruke det vi allerede har av gjenstander, minner og historier fra byens næringsliv  i en symbiose med dagens produkter fra de seks selskapene. Det blir på en måte en liten industrimesse, sier Camilla Gjendem.

Fugl Føniks 

En plakat med Fugl Føniks var signaturen til Mosseutstillingen i 1937. Denne plakaten vil også være sentral i dagens utstilling. Fugl Føniks er et fabeldyr fra egyptisk mytologi, hvor den er et symbol på gjenfødelsen. Moss er i ferd med å utvikle seg fra det gamle industrisamfunnet til en by hvor framtida blir bygd med nye, moderne bedrifter. Dermed kan den gamle symbolikken om Fugl Føniks fortsatt være like aktuell som den var i 1937.
Det var Moss Handelsstands Forening som i 1934 bestemte seg for å markere sitt 50-årsjubileum i 1937. Foreningen fikk den gang med seg industri, håndverk og jordbruk i regionen. Kommunen spilte også en stor rolle, med ordfører Nils Gjerseth som utstillingens president og borgermester Arne Magnussen i spissen. Formann i Hovedkomiteen var konsul og fabrikkeier Helly Hansen. Målet var « ... å sette Moss på kartet». Borgermester Arne Magnussen glødet av entusiasme, og ville bruke anledningen til å vise at Moss var Østfolds største og viktigste by.

Kong Haakon

Da kong Haakon VII åpnet utstillingen den 9. juni 1937, var 10.000 besøkende til stede, etter å ha betalt en krone for voksne og 50 øre for barn. I løpet av utstillingsperioden kom det også mer storfint besøk. Kronprins Olav gjestet utstillingen. Regjeringen med statsminister Johan Nygaardsvold, og Stortinget med stortingspresident C. J. Hambro kom på besøk. Ved avslutningen 29. august hadde man nådd hele 300.000 besøkende. 1. september 1937 ble det holdt auksjon over servise, dekketøy, vinkjølere, duker og alt mulig annet utstyr som var brukt på utstillingen. Senere ble hele utstillingsbygningen demontert og solgt for 20.500 kroner.

Moss by- og industrimuseum holder åpent til klokka 20:00 på åpningsdagen, 8. juni. Det blir servert forfriskninger, og det blir salg av hele 1937 objekter.

Søndag 11. juni kl. 14.00 holder dr. art. Astrid Skjerven  et foredrag om Arne Korsmos utstillingsarkitektur. Korsmo var landets mest moderne arkitekt på 1930-tallet, og fikk oppgaven med å planlegge og tegne hele utstillingsområdet i 1937. Det ble blant annet bygd en toetasjes høy restaurant på Skarmyrfjellet. Restaurantbygget vakte stor oppmerksomhet. En stor tivoliavdeling hørte også med. Den lå mot Fjellveien, øst for Bytårnet. Her var også den store industrihallen og en underholdningsavdeling.

Mer fra Dagsavisen