Nyheter

Sprengstoffrester kan havne i Molbekktjernet

Arbeidet med anleggsveien gjennom Mosseskogen kan føre med seg avrenning til Molbekktjernet.

Bilde 1 av 2

Bane NOR ønsker, som tidligere omtalt, å bygge en anleggsvei gjennom Mosseskogen i forbindelse med dobbeltsporarbeidene ved Sandbukta.

Selve veien er derimot ikke det eneste inngrepet i det populære naturområdet. Selskapet har også søkt Fylkesmannen om en utslippstillatelse.

Det søkes blant annet om tillatelse til utslipp av såkalt overvann i Molbekktjernet. Også overvann fra anleggsområdene ved Sandbukta og den nye jernbanestasjonen ønskes drenert i henholdsvis i Mossesundet og Værlebukta.

Kan dannes ammoniakk

Med overvann menes nedbør og smeltevann som samler seg på anleggsområdene. Bane NOR skriver i sin søknad at vannet som forventes å havne Molbekktjernet kan inneholde steinpartikler og sprengstoffrester.

– Hvor mye partikler som vil tilføres Molbekktjernet fra utfyllingen vites ikke, skriver de i sin søknad.

Sprengstoffrestene kan på sin side inneholde nitrogen. Avhengig av pH-verdien i tjernet, kan det dermed dannes ammoniakk. Det foreslås derfor å overvåke vannet nøye under anleggsperioden.

Også Mossesundet og Værlebukta skal overvåkes. Ved Værlebukta kan utslippene i tillegg inneholde tungmetaller, olje og PAH, ettersom tiltaket flere steder innebærer graving i forurensede masser.

Fristed for truede arter

Moss kommune skal ta opp saken i det neste møtet i Miljø- og samferdselsutvalget (MISA) på onsdag. Det er siste møte før sommerferien. Det neste er 30. august. Oppstarten for Bane NORs forberedende arbeid er planlagt 20 dager tidligere.

Rådmannens innstilling er å be Fylkesmannen ta en vurdering om hvordan vannforekomstene vil takle de forventede utslippene.

– Molbekktjernet har store miljø- og friluftsinteresser, påpekes det.

Det er blant annet et yndet oppholdssted for den sterkt truede arten edelkreps og den kritisk truede og totalfredede arten ål.

– Det vurderes som sannsynlig at dammen fortsatt har et stort uoppdaget artsmangfold, skriver kommunen videre i sin saksutredning.

Kortvarig og begrenset

Molbekktjernet vil kun være utsatt for utslippene i en begrenset periode.

Sør for tjernet må noe fjell sprenges ut for å gi plass til anleggsveien. Utsprengte masser skal legges i fylling over en innløpsbekk til Molbekktjernet, da veien krysser dette området. Det er når sprengmassen skal legges over bekken at avrenningen kan skje, forklarer Ingunn Biørnstad, rådgiver Ytre miljø og Bane NORs saksbehandler.

– Det vil kun være i forbindelse med det inngrepet, sier hun.

Bane NOR har i tillegg planlagt å plassere ut såkalte erosjonsmatter på steinfyllingen over bekken, for å begrense partikkelspredningen til bekken og tjernet.

De mener utbyggingen av anleggsveien og de påfølgende utslippene i tjernet ikke vil gi noen store miljøkonsekvenser.

– Konsekvensene for Molbekktjernet vurderer vi som små, men selve anleggsveien og aktiviteten den bygges for, har vi forståelse for at kan oppleves som en større miljøkonsekvens med tanke på friluftslivet i området. Her vil vi samarbeide med brukerne og tilrettelegge for gode krysningsmuligheter og omlegging av stier, forteller Biørnstad.

– Et lite og sårbart tjern

Bane NOR og Moss kommune hadde forrige uke et informasjonsmøte med Mosseskogen Vel om den planlagte anleggsveien. Til stede var blant annet Monica Skeide Glad, fungerende leder i Mosseskogen Vel og talsperson i aksjonsgruppa Vern Mosseskogen. Hun skryter av hvordan jernbaneselskapet har håndtert saken.

– Bane NOR er veldig imøtekommende og jeg føler de strekker seg langt for oss.

Utslippene som kan havne i Molbekktjernet var inntil vi tok kontakt nytt for henne.

– Molbekk er et lite og veldig sårbart tjern. Umiddelbart høres ikke det ut som noen god idé, sier hun.

Hun forteller at uansett forsikringer fra Bane NOR, vil hun ikke være helt hundre prosent beroliget.

– Jeg har tillit til at de forholder seg til avtalen som er gitt, men feil kan alltids skje.

– Er du bekymret for hvordan anleggsarbeidet kan påvirke Molbekktjernet?

– Ja, det er nok alle som ferdes der, svarer hun.

Mer fra Dagsavisen