Nyheter

Fant plast på strender i Larkollen

Etter at en NIVA-rapport langt på vei friskmeldte strendene i Moss for plastsøppel, er det flere som har funnet sprengtråder i strandsonen, både i Rygge og Moss.

– Jeg gikk turer på Teibern og Langstanda i Larkollen, og plukket opp gule sprengtråder av plast. Det var ikke
nødvendig å lete etter søppel. Jeg tok bare det jeg fant tilfeldig, sier Jon Erland Fløgstad.
Han la ut et bilde av funnet sitt på Facebook, og fikk umiddelbart reaksjoner fra andre som blant annet hadde funnet sprengtråder på Klevberget.

– Svineri

– At voksne folk står bak dette svineriet, som fortsatt ligger langs strendene i Rygge, er mildest talt en total feilvurdering av hvordan ting kan gjøres i et moderne samfunn, sier Fløgstad.
Han kan ikke dokumentere at plastavfallet kommer fra utfyllingen av Moss Havn, men mener at det er temmelig sannsynlig.
– Jeg fant helt like plasttråder på Revlingen i sommer, og det er ikke tvil om de i alle fall kom fra Værlebukta, sier Fløgstad.

Dykket i fyllingsområdet

Det er forskningsleder Mats Gunnar Walday i seksjonen for Marin biologi i Norsk institutt for vannforskning (NIVA), som hadde hovedansvaret for undersøkelsene i Værlebukta. Han står fast på at det var overraskende lite plastsøppel å finne i Værlebukta og strendene Sjøbadet, Fiske og Vårli.
– I tillegg til å sjekke strandsonen i de tre mest berørte strendene i Moss, hadde vi også dykkerundersøkelser i selve fyllingsområdet. Vi plukket ut fem steder i Værlebukta hvor det var brukt betong og stein som fyllmasser. Vi fant små forekomster at sprengningstråder og små plastfiberbiter. Men det var forsvinnende lite i forhold til det vi forventet. I de områder vi har undersøkt, har det ikke drevet i land store mengder plast fra anleggsarbeidet i perioden etter at Moss kommune foretok sitt oppryddingsarbeid i høst, sier Walday.
– Men det er blitt funnet sprengningstråder i strandsonen så sent som i første halvdel av desember. Hvordan rimer det med konklusjonene i rapporten?
– Sannsynligvis har det oppstått noen depoter av plast som har havnet på strendene i Moss og Rygge. Våre undersøkelser er gjort på utvalgte steder, og vi har ikke overvåket strendene inn i Rygge kommune. Når enkeltpersoner har gjort funn av sprengtråder nær Moss, så er det rimelig å anta at det kommer fra fyllmassene som ble dumpet i Værlebukta. Det er naturligvis svært uheldig. Men på bakgrunn av våre undersøkelser er det lite plastsøppel igjen fra selve fyllingsområdet. Det som nå blir funnet, stammer nok fra den tida på vårparten da det ble fylt opp med sprøytebetong med plastarmering fra Bekkelagstunnellen, mener Walday.
Dumpingen av stein og betong ble stanset i mai i år. Fylkesmannen i Østfold anmeldte Moss havn for brudd på vilkårene for dumping av steinmasser i Værlebukta. Politietterforskningen blir klar rett over nyttår.  

Mer fra Dagsavisen