Nyheter

Strandlinja i Moss friskmeldes

Oppryddingsarbeidet av plastsøppel i strandsonen rundt Moss har vært vellykket. - Nå er det mindre plastavfall på strendene i Moss enn i andre strandsoner i Oslofjorden, sier havnesjef Øystein Høsteland Sundby.

Det er også konklusjonen i en fersk rapport fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA). I bystyrets møte på mandag fikk havnesjef Øystein Høsteland Sundby spørsmål om det fortsatt var mye plastavfall i byens sjøområder. Havnesjefen viste da til NIVA-rapporten som slår fast at det er lite plast igjen på bunnen, både ved dumpingområdet og utenfor strendene. Det er strendene Sjøbadet, Vårli og ved Fiske som ble nøye undersøkt i oktober i år.

Gledelig

– Det er gledelig at rapporten dokumenterer at det er lite plast igjen rundt dumpingområdet. Det betyr at vi ikke trenger å forvente at merkbare mengder vil flyte i land fra dette prosjektet i tiden framover, sier havnesjef Øystein Høsteland Sundby. Moss havn planlegger, sammen med Moss kommune, en ny oppryddingsrunde som skal gjennomføres våren 2017.

40.000 kubikk

I perioden 10. mars til 14. mai i år tok Moss havn imot 46 lekterlass med stein fra Follotunnelen og utvidelsen av Bekkelaget renseanlegg i Oslo. Formålet var å dekke til forurenset grunn og forberede videre oppfylling til ny havn sør for den eksisterende havna i Moss. Steinmassene er lagt som en «ringmur» i ytterkant av oppfyllingsområdet. Totalt er det deponert 40.000 kubikkmeter stein. Det er anslått at omkring 50 prosent av massene er nedsunket i opprinnelig sjøbunn. Problemet var at det ble brukt sprøytebetong med armering av plast i Bekkelagstunnellen, og det viste seg fort at massene var fylt med sprengtråder og plastfibre. Flere strender ble fylt opp av plastavfall. Etter høylytte protester fra flere kanter, ble dumpingen stanset i mai i år.

Snart ferdig etterforsket

Forurensningen i sjøen førte til at Fylkesmannen i Østfold anmeldte Moss havn. Årsaken var brudd på vilkår i tillatelsen som ble gitt tidligere i år til å dumpe steinmasser i Værlebukta. Øystein Høsteland Sundby forteller til Dagsavisen Østfold at politiet har etterforsket saken lenge, og at de har foretatt mange avhør. Han har likevel ikke fått informasjon om hvordan saken utvikler seg videre.
Politiførstebetjent Frode Sivertsen er miljøkoordinator i  Øst politidistrikt. Han forteller at etterforskningen på det nærmeste er ferdig.
- Vi overleverer etterforskningsmaterialet til påtalemyndigheten kort tid etter nyttår. Så blir materialet vurdert hos dem, og påtalemyndighetene bestemmer seg for hvorvidt det blir tatt ut tiltale eller ikke. Det kan naturligvis ta litt tid, for denne enheten har mange saker liggende til vurdering.
- Kommer politiet med en innstilling overfor påtaleadvokatene?
- Nei! Vi er nøytrale, og sender bare etterforskningsmaterialet til anklagermyndighetene, sier Frode Sivertsen.

Mer fra Dagsavisen