Nyheter

Vil kutte fire lærerstillinger

Rådmann Ivar Nævra i Rygge foreslår å fjerne fire lærerstillinger på 2. trinn i barneskolen. Det kommer fram av Rygge-budsjettet 2017, som ble lagt fram idag.

Forslaget faller ikke i god jord i Utdanningsforbundet. Og ordfører Inger-Lise Skartlien (Ap) er heller ikke fornøyd med denne innstillingen.

– Dette er et kroneksempel på at vi trenger en lærernorm i grunnskolen, sier hovedtillitsvalgt Tommy Christensen i Utdanningsforundet Rygge.

– Jeg skal ikke konkludere før vi har hatt en partimessig behandling av budsjettet, men jeg er ganske sikker på at dette er det mest kontroversielle budsjettforslaget. Det innebærer en gruppedeling på 28 i stedet for 20 elever på annet trinn i barneskolen, sier hun.

Trenger norm

Christensen mener det gir en uforutsigbarhet når kommunestyret det ene året gjør et positivt vedtak for å gi elevene på annet trinn økt tidlig innsats, for så å trekke tilbake denne satsingen et år etterpå.

– Hvis denne reduseringen blir vedtatt, vil det gå ut over den tilpassede opplæringene til den enkelte eleven, sier Christensen.

LES OGSÅ: Sammenlignet skoleåpning med elefantfødsel

Han forteller at Ekholt og Halmstad barneskoler er med i et forskningsprosjektet «Two Teachers» om lærertetthet, og at denne forskningen også vil kunne bli skadelidende hvis det blir færre lærere på annet klassetrinn.

Rådmannen regner med å spare inn 1,2 millioner kroner i 2017 på denne endringen i barneskolen.

Stramt og nøkternt - her er noen av forslagene

Rådmann Ivar Nævras budsjettforslag for 2017 er stramt og nøkternt:

  • Satsene for eiendomsskatt blir ikke endret.
  • Tjenestetilbudet til innbyggerne blir opprettholdt på samme nivå som i år, med unntak av renovasjonsavgiften, som øker med ni prosent. Det tilsvarer omkring 400–500 kroner årlig.
  • SFO-satsene blir foreslått hevet med 2,3 prosent, noe som tilsvarer prisstigningen. – Vi har gjort mange investeringer de siste årene, særlig med bygging av ny og moderne ungdomsskole. Nå blir det færre store investeringer. Rygge skal jo fusjonere med Moss i løpet av den neste tre-årsperioden, og da må investeringene tilpasses den nye situasjonen, sier Nævra.
  • Rygge kommune har bosatt alle de 30 flyktningene som de påtok seg for 2016. For neste år har IMDI bedt om bosetning av 20 flyktninger, og dette antallet innstiller rådmannen også på i sitt budsjettforslag for 2017.
  • Vedlikeholdsmessig blir det lagt inn sju millioner til Ryggehallen, og en halv million til anlegg for oppvarming av Ekholt kirke. Utskiftinger av alle gatelyssarmaturer er ferdig prosjektert i år, og arbeidet vil bli igangsatt i 2017.
  • Det tekniske anlegget ved Ryggeheimen skal utbedres for 1,9 millioner kroner. Mens det gamle biblioteket skal omgjøres til helsestasjon for barn og unge. Det er foreslått å investere fire millioner til dette prosjektet i 2017.
  • En etterlengtet rundkjøring, 30 meter i diameter, ved Rygge Storesenter ligger også inne i planene for 2017. Anleggsarbeidene vil ventelig starte våren 2017, og her er det foreslått å bruke 8 millioner av kommunens fondsmidler.

Mer fra Dagsavisen