Nyheter

– Sikkerheten først

Hvorfor står dere og NSB så langt fra hverandre i denne konflikten?

– Det handler om sikkerheten på jernbanen. Vi vil ha en nasjonal standard for opplæring, slik at vi kan sikre at alle lokførere kjenner til de særegne forholdene vi har i Norge. Jeg har inntrykk av at NSB ønsker seg en light-utgave av lokførerutdannelsen. Vi har invitert NSB til å være med på et løp der en nasjonal standard fastsettes av myndighetene. Men NSB vil kun forplikte seg fram til 15. juni 2017. Årsaken er at dette er fristen for legge inn anbud på blant annet Sørlandsbanen, og NSB forbereder seg på å holde et lavt kostnadsnivå som mulig. Og da er selskapet tydeligvis villige til å ofre sikkerheten. NSB har ingen troverdighet igjen på at de setter sikkerheten først. Dette er uakseptabelt for oss.

Hvor lang opplæring har lokførerne i dag?

– Vi har halvannet års opplæring på Jernbaneskolen. Skolen krever ikke skolepenger. Hovedtemaene er trafikksikkerhet og teknisk opplæring. Målet er å tilegne seg konkrete og grundige ferdigheter i betjening av bremsesystemet og øvrige instrumenter i lokomotiver og motorvognsett. Det er en blanding av teoretisk utdannelse og praksis sammen med kjørelærere. Vi ønsker ikke å gå på akkord på prinsippene for sikkerhetsopplæring på grunn av at NSB skal konkurrere på et åpent marked om å drifte viktige jernbanestrekninger.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg leser mye, og setter pris på en god krim. Men det er vanskelig å plukke ut en spesiell bok.

Hva gjør deg lykkelig?

– En fin kombinasjon av å være sammen med kona, et godt båtliv og god mat.

Hvem var din barndomshelt?

– Det var farfar, som var kommunist på sin hals.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kan bli bråsint. Det er greit noen ganger å fyre seg opp, men vanligvis er det bedre å roe seg litt ned.

Hva gjør du når du skeier ut?

Da drar jeg på fotballtur til Nord Wales og ser på Prestatyn Town, som er «min klubb» i Storbritannia.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Sikkerheten på jernbanen.

Er det noe du angrer på?

Ja. Men alt vi gjør, på godt og vondt, er med på å forme oss som mennesker. Så selv om jeg angrer på en del saker, så er dette også opplevelser som kan samles i begrepet «erfaring».

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kona.

Mer fra Dagsavisen