Nyheter

Advarer mot livsfarlig rustrend

Sannsynligheten for at du møter på en ruspåvirket sjåfør i trafikken har aldri vært høyere, ifølge politiet.

Bilde 1 av 2

Tidlig onsdag morgen den 28. januar i fjor kommer en mann fra Våler kjørende med en lastebil langs fylkesvei 115. Vinterdekkene er slitte og han kjører etter forholdene for fort. Han ser ikke den møtende varebilen før det er for sent. Føreren av varebilen dør i ambulansen på vei til sykehuset. Føreren av lastebilen må møte i Moss tingrett til høsten, tiltalt for bildrap.

Blodprøver av mannen viser at han var ruset på cannabis.

140.000 kjøreturer daglig

– Rus i trafikken er et stort og økende problem, forteller Stein-Olaf Røberg, Utrykningspolitiets (UP) distriktsleder for Øst og Innlandet politidistrikt.

I dag er flere av dem UP stopper ruset på narkotika eller legemidler enn kun på alkohol, forteller Røberg.

– Et tall som særlig bekymrer oss er at det hver dag forekommer rundt 140.000 kjøreturer i Norge med en ruset sjåfør som har over 0,2 i promille. Det betyr at når du kjører fra Moss til for eksempel Ski, så er det en betydelig sjanse for at du passerer en ruset sjåfør opptil flere ganger, sier han.

Lek med døden

Å kjøre i trafikken med promille øker sjansene for å være involvert i en dødsulykke hele 68 ganger, ifølge Røberg. Tall fra Statens vegvesen viser at 21 prosent av alle dødsulykkene på norske veier er relatert til rusmiddelbruk.

– Siden det ikke blir tatt blodprøver for rusmiddelanalyser i 30 prosent av dødsulykkene, er dette tallet for lavt. Sannsynligvis er 25 til 30 prosent av dødsulykkene rusrelatert, forteller forsker Hallvard Gjerde i Folkehelseinstituttet.

Disse tallene gjenspeiler situasjonen i Østfold godt, mener Røberg.

Flere dødsulykker i år

Norge er likevel et av de tryggeste landene å kjøre i. Tall fra Trygg Trafikk viser at 125 personer omkom i trafikken i 2015, hvorav åtte i Østfold. Ikke siden 1947 har tallet vært lavere.

2016 ser imidlertid ikke ut til å følge den positive trenden. Per utgangen av april hadde 39 personer omkommet i trafikken i Norge, ifølge tall SSB presenterte i går. Det er rundt 40 prosent mer sammenlignet med i fjor.

– Vi er bekymret for økningen. Hvert tall i denne statistikken skjuler en tragedie. Det sitter mange familier, venner og lokalsamfunn igjen i sorg etter disse dødsfallene, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk.

Politiet, med UP-leder Røberg i spissen, har jobbet systematisk med å få ned tallet på antall trafikkdrepte. Deres langtidsvisjon er å havne på null dødsulykker. For å klare det, må noe gjøres med rusproblematikken, understreker Røberg. Så langt i år har hans distrikt fjernet rundt 150 av totalt 800 rusførere i Norge fra veien.

– Vi er veldig glad for hver eneste rusede fører vi klarer å få ut av trafikken. Sammen med råkjørere, er det verstingene våre, sier han.

Mer fra Dagsavisen