Nyheter

Nekter å stille på styremøte

Et styremøte lagt til streikeuttatte Refsnes Gods skaper politisk rabalder innad i Krisesenteret.

Bilde 1 av 2

Det ærverdige hotellet på Jeløy ble 7. mai del av den såkalte hotellstreiken, der Fellesforbundet og NHO Reiseliv står i konflikt om tillegg til lavtlønte og lokal forhandlingsrett.

To dager senere fikk styremedlemmene i Krisesenteret i Moss IKS en e-post om at det berammede styremøtet 23. mai var flyttet fra Støtvig Hotell på Larkollen – til Refsnes Gods. Helt uspiselig, mener SVs styrerepresentanter.

– Umulig å delta

– For meg er det umulig å delta på dette møtet. Jeg føler behov for å vise solidaritet med dem som streiker, og kommer ikke til å stille på styremøtet hvis det holdes på Refsnes Gods under streiken, sier leder Terje Turøy i Moss SV, som er styremedlem i Krisesenteret.

Han tok opp saken med styreleder Anne Bramo, som også er gruppeleder for Frp i Moss bystyre.

– Hun ville se på det, og jeg er optimistisk. Det er veldig uheldig om ikke styret kan møte fulltallig, mener han.

Turøy sier han kontaktet nestleder i krisesenterstyret, Ida Thorbjørnsen (Rygge SV). Også hun skal ha sagt at hun ikke ville stille. Det er problematisk for et interkommunalt selskap å trosse streik på denne måten, mener Turøy, og påpeker at han vanskelig kan skille rollene som styremedlem og SV-politiker.

Flyttes ikke av solidaritet

Anne Bramo opplyser til Moss Dagblad at hun ikke engang var klar over at hotellets fagorganiserte er tatt ut i streik. Møtet flyttes igjen, men kun for å få det gjennomført.

– Støtvig Hotell var opptatt da vi skulle reservere der, og det er årsaken til at møtet ble flyttet. Jeg hadde ikke fått med meg at det var streik på Refsnes. Styremøtet er for øvrig allerede flyttet til Krisesenterets egne lokaler. Vi har et stort ansvar og er avhengig av at styremedlemmene stiller.

– Men det er altså ikke av solidaritet du velger å flytte møtet?

– Jeg forholder meg ikke til den delen av det, men til oppgaven som styreleder. Det ville vært uproblematisk å ha møtet på Refsnes på lovlige premisser. De er i en lovlig konflikt der noen streiker og andre driver hotell. Jeg anerkjenner retten til begge deler, og mener dette er en sak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, sier Bramo.

Anses som streikebryteri

I går var en samlet fagbevegelse oppstilt utenfor alleen til Refsnes Gods for å aksjonere. De informerte ankommende om den pågående konflikten og oppfordret til ikke å benytte hotellet i denne perioden. Om styremøtebråket sier Stein Tore Andersen i Fellesforbundet følgende:

– Det er riktig at det er lov å drifte hotellet uten å benytte ulovlig arbeidskraft, noe vi mener Refsnes gjør når de setter inn ekstravakter for de fire streikende. Det anser vi som streikebryteri. Da mener jeg også at det er riktig av Krisesenteret ikke å benytte seg av hotellet nå.

– Er det problematisk at et politisk parti ikke støtter streiken?

– Det er noen skillelinjer mellom Frp- og Ap-politikk. Men de tjener så dårlig i hotell- og restaurantbransjen, at Frp også godt kunne vist solidaritet i denne saken, slutter han.

Hele familien i sving

Det er ikke korrekt at det brukes ekstravakter for å berge hotellet gjennom streiken, sier daglig leder Gunn Salbuvik.

– Derimot jobber restaurantsjefen og jeg dobbelt opp, og hele min familie som eiere er i sving for at de knappe 30 ansatte som ikke er i streik skal ha en jobb å gå til. Mannen min, datteren min og jeg var stuepiker i natt, og sønnen min har stilt opp som servitør. Men ingen streikende erstattes, sier Salbuvik ved Refsnes Gods.

Mer fra Dagsavisen