Nyheter

Slik vil «nye Venstre» kapre Fontenehuset

Støtten kan komme fra Venstres nye felles lokallag i Moss og Rygge når opposisjonen i Moss nå har anket fontenehusavslaget til bystyret.

Den politiske ledelsen i Rygge er i disse forhandlingstider ikke bekymret over allierte Finn Jensens (KrF) utblåsning i gårsdagens Moss Dagblad. Tvert imot stiller varaordføreren og ordføreren seg fullt og helt bak kritikken mot at helse- og sosialutvalget i Moss tirsdag avslo å samarbeide med Rygge om Fontenehuset, som åpner i mai. Tilbudet om sosialisering og arbeidstrening for personer med psykiske utfordringer får tung statlig støtte.

– Både ordføreren og jeg er helt enig i kritikken fra Jensen, sier varaordfører Finn-Erik Blakstad (V) til Moss Dagblad.

Kan avgjøre

Med et rykende ferskt felles lokallag for Venstre i de to kommunene, akter han å jobbe inn mot eget parti for å snu vedtaket og få Moss med på laget. Ap, SV og Rødt i opposisjon har anket utvalgsvedtaket til bystyret. Der sitter Venstre med to representanter – som kan avgjøre hele saken hvis de stiller seg bak opposisjonen. Det hadde partiet ikke mulighet til i utvalgsmøtet, hvor bare Frp, Høyre og KrF representerer posisjonen.

– Jeg synes vi bør stemme for hvis Rygge vil ha med Moss, for Fontenehuset er en Venstre-sak, svarer bystyrets Sindre W. Mork (V) til Moss Dagblad.

– Vil få en åpen debatt

Blakstad argumenterer med det samme, og sier:

– Nå har vi i Rygge nettopp lagt opp til et tett samarbeid med Moss. Det er derfor lokalene på Fjellom er valgt.

Utvalgsmedlem Øivind Tandberg-Hanssen (SV) bekrefter at tre partier, slik reglene tilsier, anket saken til bystyret.

– Der vil vi få en åpen debatt med presse til stede og stemmegivning fra to partier som ikke sitter i utvalget, påpeker han.

DPS-leder: – Stort behov

DPS-leder Birgit Rød ved Sykehuset Østfold mener Moss bør gripe sjansen til å få Fontenehuset.

Mens politikerne strides, kan en med kjennskap til psykiatritilbudet i Moss slå fast følgende:

– Det er et stort behov for et tilbud som Fontenehuset i Moss i dag. Det er svært tilgjengelig og har åpne rammer for dem som trenger et slikt tilbud i hverdagen. Og det er et arbeidsfellesskap hvor man nok møter en annen målgruppe enn hos Kirkens Bymisjon, vil jeg tro. Fontenehuset jobber aktivt for å hjelpe brukerne videre til selvstendighet i arbeidslivet. Få jobber så strukturert med dette som Fontenehuset gjør, etter mitt inntrykk, sier seksjonsleder Birgit Rød ved Distriktspsykiatrisk senter. På sin ordførerside på Facebook skrev Tage Pettersen i går at han synes saken er blåst ut av alle proporsjoner.

Mer fra Dagsavisen