Nyheter

Frykter arter kan gå tapt

Per Arild Simonsen (72) leder Mossefossens Venner og ønsker å bevare det biologiske mangfoldet rundt Mossefossen, til tross for en urbanisering av området.

Hvorfor ønsker dere å bevare området rundt Mosseelva?

– «Mossefossen og området rundt» ble valgt til byens viktigste kulturminne i 1997. Her lå byens vugge. Området er breddfullt av kulturminner og historie av stor nasjonal og lokal betydning. Det er også viktig med hensyn til trivselen og folkehelsa – ikke minst for dem som etter hvert skal bo og ferdes i området. Muligheten for å kunne oppleve fungerende vakker natur midt byens sentrum vil heve områdets verdi og byens omdømme.

Hva er dere bekymret vil skje, dersom vi ikke tar nok hensyn til vernet av området?

– Ødelegger vi for mye av det naturlige biologiske mangfoldet, kan dette medføre at flere av de karakteristiske artene blir borte. Det kanskje viktigste er å sikre glassålens oppgangsmuligheter til Vansjø, og at området fortsatt kan fungere som gyte og oppvekstområde for sjøørret.

Hva synes du om byutviklingen rundt Verket?

– Den pågående områderegulering av Verket legger opp til en meget spennende og positiv utvikling.

Hva kan og bør kommunen gjøre, for å bevare kulturminner bedre enn i dag?

– I byen vår har vi flere lag og foreninger med byhistorie og kulturminner som interesseområde. Mange av medlemmene har betydelig lokalhistorisk kompetanse. Bruk disse som rådgivere, og tenk langsiktig når det gjelder kostnadene ved å bevare. Husk alle de rivningsprosjektene man i ettertid har angret på.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er umulig å velge kun én bok. Darwins «Artenes opprinnelse» bør nevnes. Nå holder jeg på med Jon Michelets bøker om krigsseilerne. Det rører meg sterkt.

Hva gjør deg lykkelig?

– Samvær med familie og gode venner generelt, og barnebarna spesielt. En snekketur i Vansjø, og et varmt smil fra kjæresten er heller ikke å forakte.

Hvem var din barndomshelt?

– Mor og far – og Hjallis.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har lett for å glemme hvor jeg har lagt ting på et lurt sted. Dette blir ikke bedre med årene.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Drar på guttetur med gjengen, en bridgekveld med laget eller en lang tøffetur i Vansjøs vakre og berusende natur.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg går sjelden i demonstrasjonstog, men har gått i noen 1. mai-tog. Nå vil jeg kunne møte opp i tog for å øke forståelsen for den kommende klimakatastrofen, og for å gi støtte til krigs- og klimaflyktninger. Jeg brenner også for å motarbeide diskriminering og undertrykkelse basert på religion, etnisitet og legning.

Er det noe du angrer på?

– Ja! Men, siden jeg har det svært bra i dag, må jeg tross alt også ha gjort noen riktige valg.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kjæresten min.

Mer fra Dagsavisen