Nyheter

Natur versus kultur

Kunstner Ann Kristin Aas (39) fra Moss som er blitt antatt på en utstilling som skal vises på Kunstindustrimuseet i Oslo . – Det er stort å bli plukket ut blant så mange kvalifiserte og dyktige kunstnere.

Bilde 1 av 2

Hvordan føles det å skulle stille ut på Kunstindustrimuseet i Oslo som åpner lørdag?

– Det føles veldig bra og jeg er veldig glad for å ha blitt antatt. Utstillingen er en stor mønstring for samtidens kunsthåndverk og skal stå i ett år. Det var 371 som søkte, og 37 av disse ble antatt. Det er stort å bli plukket ut blant så mange kvalifiserte og dyktige kunstnere.

Fortell litt om verket ditt?

– Det er en vegginstallasjon som jeg har kalt «Bare du kommer nær nok». Den er fra i år og består av ganske mange deler hvor jeg har plassert diverse kasser og skuffer på installasjonen, og laget en slags komposisjon på veggen. Jeg har samlet på naturmaterialer og eldre kasser og skuffer i mange år og hengt dem opp sammen med visne naturmaterialer. Tanken er å kommentere og sette spørsmålstegn ved natur og kultur.

Hvordan da?

– Ved å visuelt sette natur og kultur opp mot hverandre, samtidig som de to kanskje oppleves som at de hører sammen. Det dreier seg om mine samlinger som jeg nå viser fram. Jeg samler ikke på dyre og verdifulle ting, men heller det vi har rundt oss og som jeg finner når jeg går tur i skogen eller er i verkstedet. Utenfor verkstedet mitt sto det for eksempel en gammel grill og rustet. Jeg har tatt vare på metalldelene og plassert dem inn i settekasser slik at de danner et slags mønster. Det samme har jeg gjort med løvblader og forvitrede røtter. Naturskapte elementer blir satt inn i menneskeskapte kasser.

Hvor henter du inspirasjon fra?

– Jeg er veldig opptatt av kunst generelt og prøver å holde meg oppdatert og å følge med på det som skjer, samtidig som jeg jobber kontinuerlig. Siden jeg bruker mye naturmaterialer, handler kunsten mye om mitt forhold til det. Det dreier seg om å holde øyne og ører åpne.

Hvor lenge har du drevet med kunst?

– Jeg har vel aktivt drevet med kunst i 7 år og ha en mastergrad i kunst og håndverk.

Hva gjør du når du ikke jobber med installasjoner?

– Jeg er aktiv i ulike typer verv i Østfold, og så er jeg utstillingskoordinator i House of Foundations. I tillegg er jeg styreleder i Østfold kunstsenter. Det er spennende å få lov til å være med og utvikle og drive et kunstsenter for både kunstnere og besøkende.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Som 11-åring leste jeg «Huset med den blinde glassveranda» av Herbjørg Wassmo, og den historien har hengt ved meg siden.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det livet jeg lever nå og de som står meg nær. Natur og kultur.

Hvem var din barndomshelt?

– Ronja Røverdatter

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mye. Mot kvinneundertrykking, mot rasisme, mot diskriminering, mot mer oljeboring, mot rasering av naturressursene, mot bygging av flere kjøpesentre.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Menneskerettighetsforkjemper Daw Aung San Suu Ky.

Mer fra Dagsavisen