Nyheter

Ønskes velkommen av alle

Til tross for politiske uenigheter om privatisering og konkurranseutsetting, er alle partiene i Rygge positive til det nye Fontenehuset.

Bilde 1 av 2

Rygge Høyre synes det er litt spesielt – men samtidig veldig hyggelig – at samtlige partier støtter at den private aktøren etablerer seg i kommunen.

– Fontenehuset er et glimrende eksempel på at viktige og krevende helse- og omsorgstjenester kan løses av andre enn kommunen selv, mener Harald Fløgstad, Høyres ordførerkandidat i Rygge.

– Et supplement

Målet til Fontenehuset (se fakta) er å hjelpe folk med psykiske lidelser til å være aktive i samfunnet og få dem ut i arbeidslivet. Det vil på mange måter være med på å erstatte en del av tjenestene det kommunale dagsenteret Solstua Aktivitetssenter hadde. Det ble nedlagt rundt årsskiftet.

– Det offentlige må nå, og i framtida, samarbeide med ideelle organisasjoner og private aktører for å gi innbyggerne et godt tilbud, mener Inger-Lise Skartlien (Ap).

– Er du for eller mot privatisering av helse- og omsorgstjenester?

– Jeg er i utgangspunktet imot konkurranseutsetting av særlig eldreomsorg, men jeg er for å supplere et eksisterende tilbud. Hvis private vil drive sykehjem skal de få lov til det, men ikke på bekostning av det kommunale tilbudet, svarer hun.

Hjertebarn

Det har nå blitt bestemt at Fontenehuset skal ligge i Myraveien på Fjellom.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner besøkte lokalene tirsdag ettermiddag. Han har fulgt Fontenehuset nøye de siste årene, etter at han fikk øynene opp for organisasjonen i forbindelse innspillingen av en TV 2-serie.

– Det møtet ga meg mye. Siden da har det blitt et hjertebarn for meg. Jeg har sett at det virker, og jeg har sett hva det betyr å få den lille dytten ut av sofaen og ut i aktivitet, sier han.

Han er glad for at tilbudet utvides i Norge og synes det er flott at politikerne i Rygge har vært så framoverlente i saken.

Stort problem i regionen

Finn Jensen i Rygge KrF har vært en av pådriverne for å få etablert et fontenehus i kommunen. Han ser for seg at de kan åpne allerede 1. desember. Før den tid må de finne en daglig leder. Til sammen vil stedet ha tre ansatte og, ifølge Jensen, få tre millioner kroner i årlig tilskudd fra staten.

– Det er anslått at rundt 2.000 personer i regionen er ute av jobb på grunn av psykiatri, så dette er et stort problem. Her vil det være plass til mange, og de vil få en åpen dør fra dag én, forteller Jensen.

Han kaller det et tilbud for hele regionen, men er skuffet over at Moss ikke ville bli med på å opprette tilbudet. De valgte å stå utenfor.

Kan sette et eksempel

– Fontenehuset i Rygge har alle muligheter til å bli et mønsterbruk, mener Svein Jacobsen, daglig leder i Fontenehuset i Norge.

– Det 70 prosent av våre medlemmer ønsker seg mest av alt er en jobb. Det kan bety forskjellen på et liv i ensomhet og isolasjon og å være integrert i samfunnet, sier Jacobsen.

Mer fra Dagsavisen