Nyheter

Riving pågår

– Etter å ha kjempet i sju år har vi omsider fått tillatelse til å rive tre falleferdige hus i Skoggata.

Det sier styreleder Yngvar Sommerstad i Hch Utvikling. Boligene eies av Høegh Eiendom AS, AF Gruppen og Hch Utvikling AS.

– Bygningene har vært til sjenanse for byen i mange år, og vi har hatt en langvarig dialog med Moss kommune for å få tillatelse til å rive. Men kommunen har vært redd for at området skulle bli et stort og trist hull i sentrum, slik som Thon-tomta i området mellom Th. Petersons gate, Gudes gate og Torggata. Selv om vi har bedyret at tomtene ville bli oppgradert, så har vi ikke blitt hørt. Før nå, sier Sommerstad.

Han er misfornøyd med prosessen, men er glad for at rivetillatelsen omsider er klar. Sommerstad forteller at planen er å bygge en mur langs veikanten i Skoggata, og lage et grøntanlegg med gress på boligtomtene. Dette vil bli en midlertidig løsning for tomtene, fram til tegninger og prospekt for tre nye hus blir utarbeidet.

– Vi planlegger å bygge tre bolighus, med til sammen 54 leiligheter. De skal plasseres slik at de er med på forskjønne området, sier Sommerstad.

Bygninger i forfall

Seksjonsleder Nils Ellefsen i Moss kommune er ikke enig i Yngvar Sommerstads fremstilling av saken.

– Vi har gitt flere byggetillatelser for disse tomtene. Men for å gi tillatelse for riving, har vi satt som forutsetning at eierne har en plan for gjenoppføring av bygg på tomtene. Det har riktignok kommet noen planer, men eierne har ikke kunnet dokumentere igangsetting. Moss kommunes utgangspunkt er å opprettholde bymiljøet, uten at vi får slike sår i bybildet, slik som Thon-tomta har blitt. Dette er et skrekkens eksempel i Moss.

– Men nå er det gitt tillatelse. Hvorfor?

– Eierne har bevisst unnlatt å vedlikeholde bygningene, og dermed har forfallet gått for langt. Bygningene har vært skjemmende lenge, og utgjør også en sikkerhetsfare. Dette er jo eiendomsspekulantenes måte å opptre på. De vet at slike bygninger før eller siden må jevnes med jorda, og da blir det gitt rivningstillatelse. I denne saken er det gitt en midlertidig tillatelse til å lage et grøntanlegg. Men innenfor en gitt frist må tomteeierne sette i gang med byggingen.

– Hvilke sanksjonsmuligheter har kommunen hvis fristen blir overskredet?

– Svært få, dessverre. Teoretisk sett er det mulig å ekspropriere tomtene. Men det skjer i praksis ikke. Ellers ville nok Thon-tomta vært ekspropriert for lenge siden, sier Nils Ellefsen.

– Ettergivende

Leder i Moss og Omegn Tenkepark, Arnulf Johannessen, mener at Moss kommune tidlig skulle satt foten ned mot riving.

– Bygningene burde vært ivaretatt. Men politikerne i Moss er dessverre altfor ettergivende overfor byens eiendomsbesittere, sier han.

Mer fra Dagsavisen