Ove Zakariassen er godt kjent i bybildet i Moss. Ofte med sigarettsneip i munnviken. Noen ganger arbeider han i «Jobb 1» hos Kirkens Bymisjon, hvor bruttolønna er 120 kroner i timen.
Som uføretrygdet i lang, lang tid, blir Zakariassens dager lett trøttsomme. Da gnager det ekstra å være satt under tvungen forvaltning av Nav.
– Det verste er at jeg ikke får endret min egen situasjon, sier han.
Helt siden barndommen har Zakariassen vært rammet av epilepsi, og han gikk på sterke medisiner for å holde sykdommen i sjakk. I ungdomstiden, da han var elev på kokk- og konditorlinja ved Malakoff og Glemmen skoler, ble han litt for glad i alkohol. I dag omtaler han seg selv som alkoholiker og har hatt flere opphold på ulike avrusningsklinikker.
Det er også en viktig del av Nav sin begrunnelse for å holde ham på tvungen forvaltning – en ordning Nav-sjefen i Moss omtaler som et «dyptgripende inngrep handlefriheten hans».
Rett til Nav
Det første vedtaket om tvungen forvaltning ble gjort i 2004. Til tross for gjentatte forsøk på å få det opphevet, har det ennå ikke lyktes Zakariassen å få friheten tilbake.
– Uføretrygden min går rett til Nav. Etter det jeg har fått opplyst, skal jeg ha omkring 8.000 kroner utbetalt av denne trygden. Men jeg får bare 4.000. Siden jeg ikke har herredømme over penger eller tidspunkt for utbetaling, er jeg underlagt Nav-systemet, sier Ove Zakariassen.
Og systemet har bestemt at han skal få to utbetalinger i uka; begge på rett under 500 kroner.
– Det er svært lite å leve for. Alt jeg ber om er å få styre mine egne penger. Jeg vil styre mitt eget liv.
Zakariassen innrømmer at det noen ganger kan «koke litt over» når han møter Nav-saksbehandlere, som strikt forholder seg til faste regler og fattede vedtak. Dette har ført til at han i perioder er blitt utestengt fra Nav-kontoret.
– Forstår godt
Nav-leder Kari-Mette Mjønner har fått Zakariassens samtykke til å uttale seg om saken, og hun forstår frustrasjonen hans.
– Men på grunn av livssituasjonen hans er tvungen forvaltning samfunnets bidrag til å bistå med å håndtere både økonomi og liv. Når Zakariassen mener å ha krav på 8.000 kroner i måneden, er dette feil, sier Mjønner.
Hun forteller at Nav opererer med minstesats på 5.600 for enslige, et beløp som blant annet skal dekke mat, klær, telefon, NRK-lisens, lege og medisiner. Gjennom den tvungne forvaltningen betaler Nav i dag fellesutgiftene på Zakariassens leilighet, hans boliglån og strøm. Dermed blir kontantutbetalingen til Zakariassen lavere.
– Er det mulig å få opphevet den tvungne forvaltningen?
– Ja. Det er Nav Forvaltning som kan oppheve et slikt vedtak. Men det er tungtveiende årsaker til at Zakariassen fremdeles har tvungen forvaltning, sier Mjønner.