Nyheter

- Vanskelig å engasjere folk

Miljøpartiet De Grønne i Østfold har vokst med over 200 prosent siden 2012, mens Venstre og KrF har opplevd medlemsflukt.

Moss Dagblad har hentet inn medlemstall fra partiene i Østfold. Den prosentvise veksten varierer fra 221,3 prosent hos Miljøpartiet De Grønne (MDG), til - 6,2 prosent hos KrF og - 17,1 prosent hos Venstre. Det er vanskelig å få folk til å engasjere seg, mener leder i Østfold Venstre, Joakim Sveli, fra Moss.

- Jeg vet ikke hva nedgangen skyldes, men det kan være vi ser en korreksjon. Vi har hatt medlemsvekst i fem år, men vi ser at det er vanskelig å få folk til å engasjere seg, sier Sveli.

 

Flukt til MDG?

Han tror mange tenker at det å være medlem i et parti krever at man er aktivt engasjert.

- Men det er god støtte bare å være medlem også, sier fylkeslederen.

- Hva tror du samarbeidet dere har med regjeringen sentralt har å si?

- Det kan være at det koster å sitte i et slikt samarbeid.

Sveli forteller at de ikke har jobbet aktivt med rekruttering av nye medlemmer i år, og sier de må bli flinkere til dette.

- Vi må også bli flinkere til å synliggjøre den støtten man signaliserer ved å være medlem i et part. Hvis du er litt enig, eller har sympati med sakene et parti fronter, vil disse sakene komme mye lenger hvis du også er medlem, sier han.

Miljøpartiet De Grønne er den store vekstvinneren målt i medlemstall de siste to årene. Venstrelederen tror også dette kan ha noe å si for støtten til Venstre, som også har miljø som en av sine viktigste saker.

- Det kan være at velgerne forsvinner over til MDG. Men nå er det jo vi som faktisk får til noe på miljø, jevnfør det siste statsbudsjettet, sier Sveli.

Han er ikke bekymret og tror Venstre får en oppsving som følge av økt synlighet gjennom samarbeidet med regjeringen.

 

- Gøy med politikk

Arbeiderpartiet (Ap) på sin side, har økt kraftig på meningsmålingene i det siste - særlig etter at regjeringen la fram sitt første forslag til statsbudsjett. Det vises imidlertid foreløpig ikke på medlemstallene for Østfold, hvor Ap bare øker med tre prosent siden slutten av 2012.

- Vi opplever for øyeblikket kraftig medlemsvekst, samtidig som mange medlemmer fortsatt betaler kontingent, så tallet er på ingen måte endelig, sier Adrian Nøttestad, fungerende organisasjonssjef i Ap sentralt.

Jonas Sjolte, leder for MDG i Moss, er strålende fornøyd med deres positive medlemskurve i Østfold:

- Da er det veldig gøy å jobbe med politikk. Vi har sett en grønn bølge skylle over landet de siste årene.

Sjolte tror årsaken til den sterke økningen er at folk er bekymret for «den totale mangelen på miljøpolitikk som landet styres med». Han håper den positive trenden vil fortsette, men tør ikke spå hvordan de neste årene blir.

- Det er helt klart plass til flere medlemmer. MDG har vært veldig små i Norge, sammenlignet med land rundt oss. Det betyr at potensialet helt klart ligger der, sier han og mener det er en ganske klar sammenheng mellom medlemstall og antall stemmer.

- Dermed er det helt avgjørende for oss at vi har økt såpass mye. Det lover godt for det kommende valget.

Mer fra Dagsavisen