Moss

Måtte jobbe ved helseinstitusjon i karantenetida

En helsearbeider i Moss hadde vært i et rødt område i utlandet. Samme dag ble vedkommende beordret til å jobbe med personer i risikogruppen for koronavirus.

Bilde 1 av 3

Vedkommende helsearbeider ønsker ikke å stå fram offentlig med navn, men sier til Dagsavisen Moss Dagblad at « ... jeg følte meg klemt mellom barken og veden».

Ble smittetestet

– Jeg var blitt testet for koronasmitte, og tok kontakt med kommunens koronavakttelefon. Der var svaret klart: Så lenge svaret på prøven ikke forelå, måtte jeg holde meg borte fra jobb. Dette fortalte jeg sjefen min, men han sto på sitt, og krevde at jeg skulle komme på arbeid. Dette var en svært vanskelig situasjon, og jeg gikk på jobb med svart samvittighet, sier helsearbeideren.

Nå er denne saken løftet inn til den administrative kommuneledelsen.

– Vi ble kjent med denne historien, og innkalte tillitsvalgte til et møte, forteller hovedverneombud for helse og mestring, Elisabeth Braaten.

– Hva skjer videre?

– Vi har skrevet et brev til kommunalsjef Eli Thomassen, med kopi til enhetsleder for hjemmetjenestene. Det blir et nytt møte rett etter at høstferien er avsluttet, der representanter fra kommunens ledelse og tillitsvalgte vil være til stede. Avdelingslederen som skal ha beordret helsearbeideren til å jobbe vil naturligvis også bli hørt. Vi skal sørge for å ta vare på helsearbeideren som har vært utsatt for denne vanskelige situasjonen, og vi må sørge for at arbeidsmiljøet blir ivaretatt. Slike forhold skaper vanskelige og utrygge arbeidsforhold for mange, sier Braaten.

LES OGSÅ: Mistenker at ansatt på Sykehuset Østfold har blitt smittet av koronaviruset fra pasient

– Er blitt drillet

Hovedtillitsvalgt Marianne Mothes er hovedtillitsvalgt i Moss kommune for helse og mestring. Hun deltok på møtet med hovedverneombudet, og er klar på at hendelsen er langt unna den standarden som er forventet av ledere i Moss kommune.

– Ledere, tillitsvalgte og ansatte er blitt drillet i hvordan vi skal oppføre oss med tanke på smittevern. Innen helsesektoren er det spesielt viktig at det ikke skjer avvik. For helsearbeidere er til stadighet i kontakt med sårbare grupper. Det er en grunn til at koronareglene er strenge. Vi kan ikke risikere liv og helse til pasienter og brukere av helsetjenestene, sier Marianne Mothes.

Dagsavisen Moss Dagblad har vært i kontakt med assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. I en e-post svarer han slik: «Dersom vedkommende er helsepersonell og ukependler, må det avlegges en negativ test i Norge før man kan begynne å jobbe».

Dagsavisen Moss Dagblad har vært i telefonisk kontakt med avdelingslederen som beordret helsearbeideren til å jobbe i karantenetida. Avdelingslederen ønsker ikke å uttale seg om saken.

– Dette må du ta opp med dem i kommunen som skal uttale seg offentlig. Jeg har ingen kommentar.

– Men er du kjent med saken?

– Ingen kommentar, sier avdelingslederen.

Hilde Torgersen (t-.v.) og Marianne Mothes. Tillitsvalgte. Fagforbundet Moss og Våler.

Hovedtillitsvalgte Hilde R. Torgersen (til venstre) og Marianne Mothes følger opp varslersaken.

Bekrefter karantenebrudd

Det har vært vanskelig å få et klart svar fra den administrative ledelsen i Moss kommune. Etter en del ballkasting mellom ulike ledere innen helse og mestring, har Gro Gustavsen besvart henvendelsen. Hun er stedfortreder for kommunalsjef for helse og mestring, Eli Thomassen, som er på høstferie.

Gro Gustavsen bekrefter det som Espen Rostrup Nakstad skriver, og hun svarer følgende: «Karantenefritak i jobb forutsetter testing ved innreise og karantenefritaket trer først i kraft ved negativt testsvar (Covid-19 forskriften § 6c). Det betyr at avdelingsleder ikke kan beordre en ansatt på jobb, når vedkommende ukependler fra et rødt område (Sverige); har tatt en koronatest og ikke har fått svar på om testen er negativ».

– Må unngå fryktkultur

Leder Hilde R. Torgersen i Fagforbundet Moss og Våler understreker viktigheten av at kommunens ledere på alle nivåer behandler de ansatte med respekt, og at de skal overholde lover og regler.

– Vi ønsker ikke en fryktkultur i kommunen, der de ansatte ikke tør å si fra om uakseptable forhold. Varslere må bli tatt på alvor, og det er viktig at alle ansatte tør å si fra om det de oppfatter som avvik. Vi er i ferd med å bygge opp en ny, stor kommune. Da er det viktig at det er tillit i alle ledd. En kommune som bygger lederskap på frykt blir aldri en god kommune å bo eller jobbe i, sier hun.

LES OGSÅ: Kommuneoverlegen etterlyser klarere koronaregler: – Forstår at folk bryter loven uten viten og vilje (+)

Mer fra Dagsavisen