Nyheter

Stemning fra første klem

SOSIALT: Hver tirsdag lager beboerne på Bredsandkroken kafékveld for psykisk utviklingshemmede fra Moss, Rygge og Råde. Det er sannsynligvis en av de aller mest besøkte tirsdagsaktivitetene i distriktet.

- Har du pyntet deg? For et pent smykke!

Komplimentene er mange, klemmene rause og smilene brede når psykisk utviklingshemmede og ledsagere fra Moss, Rygge og Råde hver tirsdag samles på kafékroken på Løvstad dagsenter i Rygge. Denne tirsdagen var det hobbykveld, og rekordmange hadde tatt turen.

- Det pleier ikke å være så mange her, altså, sier Jo Kristian Kjøniksen, nesten unnskyldende, mens han organiserer maling av kjøleskapsmagneter, som er dagens aktivitet.

Kjøniksen er avdelingsleder ved Bredsandkroken bofellesskap, som er vertskap for tirsdagsarrangementene. Vanligvis er det rundt 50 besøkende, men denne tirsdagen teller de 74 personer når man inkluderer både de psykisk utviklingshemmede og ledsagerne deres.

- Det skjer egentlig bare når vi har trubadurkveld med konsert, forteller Kjøniksen.

I dag står pølser i brød, kaffe og brus på menyen. Det betyr litt færre forberedelser for beboerne på Bredsandkroken, som vanligvis smører 110 smørbrød på tirsdagsettermiddagene.

Organiserer

- Jeg tror vi har for få pølser.

Kjøkkensjef Kate Sørensen teller kjapt over maten på benken. 120 pølser med tilbehør. De hadde ikke regnet med at så mange skulle komme.

- Vi må kjøpe mer, konkluderer Sørensen, som til daglig jobber på Bredsandkroken.

Mens hun ordner i stand salget på kjøkkenet, jobber Annette Bergland iherdig med å gjøre lokalet presentabelt. Bredsandkroken får låne kafékroken på Løvstad dagsenter til sine tirsdagskvelder. Sammen med de andre beboerne løfter Bergland stoler, flytter og vasker bord, setter fram levende lys og sørger for at alle har en plass å sitte, enten de sitter i rullestol eller går for egen maskin.

Bergland smiler bredt. Hun gleder seg til hver eneste tirsdag. I dag har hun tatt med seg tre femtilapper som hun skal bruke til å handle pølser, brus og lodd.

- Det blir ikke brus uten penger, ­konstaterer hun.

Harrytur

- Vi har loddtrekning hver uke, som en måte å finansiere kveldene på, forteller avdelingsleder Kjøniksen.

Bergland skal kjøpe fem lodd. Og vinnersjansene er store; det er premier til alle. Beboerne reiser nemlig til Sverige sammen med de ansatte for å handle inn til kveldene. Både brus og loddpremier står på handlelista.

Bergland har også ansvar for å stille med jern til å varme pølsebrødene i.

- De blir ikke gode pølse­brød hvis de ikke er varme, påpeker hun.

Når klokka nærmer seg halv seks, er lokalet nesten fullt. Og enda flere skal komme.

- Dette er helt supert, både for de psykisk utviklingshemmede, som får et stort nettverk av gode venner, og for ledsagerne, som også får møtt hverandre og skravlet, sier Kjøniksen.

Det er liten tvil om at han har rett - i kafékroken er stemningen på topp fra første klem.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen