Moss

- Oppsigelser ligger i kortene

HELSE OG SOSIAL: - Vi får overtallighetslister førstkommende fredag. Men vi godtar ingen oppsigelser.

Hovedtillitsvalgt Frank Bergflødt i Fagforbundet Moss er krystallklar. De fagorganiserte aksepterer ikke premisset om at det er for mange ansatte innen pleie og omsorg i Moss.

Bakgrunnen for de interne drøftingene om det som rådmannen kaller «overtallighet», er at det i hele år har vært et høyt merforbruk i helsesektoren. I august var prognosene for merforbruk på 20,5 millioner. Da ble det satt i verk vikar-, ansettelses- og innkjøpsstopp for å få kontroll på økonomien. Men disse tiltakene har tydeligvis vært mislykket. For i den siste tertialrapporten fra rådmann Bente Hedum slås det fast at merforbruket har økt til hele 29,8 millioner kroner.

«Omstillingen har gitt liten, om noen, effekt i inneværende år», skriver rådmann Bente Hedum i innledningen til tertialrapporten. Og hun slår også fast at « … situasjonen på helse og sosial er prekær, og ytterligere tiltak må settes inn».

- Hva menes med ytterligere tiltak?

- Vi er i gang med interne drøftinger for å avdekke overtallighet i hele pleie- og omsorgssektoren, sier Hedum.

Oppsigelser?

- Betyr begrepet «overtallighet» at dere planlegger oppsigelser?

- Jeg kan ikke bekrefte at vi drøfter oppsigelser. Men det kan for eksempel bli endringsoppsigelser. Og vi diskuterer hvordan de ansatte kan flytte på seg over avdelingsgrensene. Vi jobber nå hardt for å forankre effektive tiltak gjennom hele kommuneorganisasjonen.

- Vil de nye tiltakene få økonomisk effekt innen utgangen av året?

- Det er tvilsomt. Vi er forberedt på at det faktisk kan komme en ny skattesmell fra sentralt hold som vil forverre situasjonen ytterligere. Men en viktig del av oppgavene nå er å sikre en bedre inngang på 2015, slik at økonomien kommer i balanse gjennom neste år, sier rådmann Hedum.

Handlekraft

- Det ligger i kortene at kommunens ledelse nå forbereder oppsigelser, sier Frank Bergflødt.

- Rådmannen må nå vise handlekraft, og administrasjonens utgangspunkt er at problemene med økonomien i omsorgssektoren må løses innen denne sektoren. Men oppsigelser er ikke svaret. Når kommuneledelsen snakker om overtallighet, tar de utgangspunkt i en grunnbemanning som allerede er skjært ned til beinet. Vi har mange lovpålagte oppgaver innen helse, og vi må ha ansatte som kan utføre disse tjenestene. Stadige nedskjæringer i bemanningen fører til dårligere tjenestetilbud. Hvis det legges opp til oppsigelser, blir det bråk, slår Bergflødt fast.

Klare krav

Han viser også til at verken rådmannen eller byens politikere kan forvente raske økonomiske resultater hvis de virkelig går til oppsigelser.

- Arbeidsmiljøloven stiller klare krav til prosedyrene for å si opp folk, og det vil ta måneder fra en oppsigelse blir sendt og fram til den oppsagte blir borte fra arbeidsgivers lønnsutbetalinger. I mellomtida er situasjonen vanskelig for de ansatte i pleie- og omsorgssektoren. Mange føler at arbeidsplassene er truet, og vi som er tillitsvalgte får mange bekymringsmeldinger, sier Bergflødt.

Vikarpool

En av løsningene som drøftes internt i kommunen er å lage en vikarpool med fast ansatte. Dette skal gi en mer fleksibel vikarordning, som også er tenkt å være kostnadsbesparende. Styreleder Hilde Torgersen i Fagforbundet Moss er like klar som sin kollega Bergflødt.

- Vi jobber konstruktivt sammen med kommuneledelsen for å finne gode løsninger, og en vikarpool kan fungere positivt. Men eventuelle oppsigelser er definitivt ikke en del av løsningen, Nok er nok. Vi har nedbemannet mye, men det hjelper lite når kommunen i utgangspunktet underbudsjetterer innen sykehjem og den øvrige omsorgssektoren. Jeg er bekymret for at tjenestetilbudet blir svekket og for at arbeidsforholdene for de ansatte blir langt dårligere. sier Hilde Torgersen.

Tertialrapporten til Moss kommune viser at det er sannsynlig med et negativt regnskapsresultat på 5,8 millioner ved utgangen av 2014.

Dette er 2,2 millioner svakere enn anslaget i den første tertialrapporten.

Med bakgrunn i den vanskelige situasjonen i helse og omsorg, mener rådmann Bente Hedum at det er gjort en svært god innsats i organisasjonen som helhet for å spare kostnader.

Hun framhever også at det har vært en nedgang i sykefraværet på 0,3 prosentpoeng i forhold til samme tidspunkt i 2013.

paul.norberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen