Nyheter

Halvert matkasting

I januar 2015 kastet det gamle sykehuset i Fredrikstad totalt 11,5 tonn mat. I januar året etter var matsvinnet redusert til 5 tonn på Kalnes.

Avdelingssjef Lars Phil innrømmer at dette fortsatt er høye tall, men han er veldig tilfreds med tendensen.

Mer treffsikkert

– Etter at vi flyttet til Kalnes har vi fått nye systemer for produksjon av mat på sykehuset. Vi har et digitalt program hvor vi lettere kan fininnstille på hvor mye mat hver enkelt avdeling trenger. En del pasienter skal ikke ha mat fordi de skal opereres. Andre går på diett, og skal ha redusert mengde mat, mens de fleste skal ha naturlig porsjoner. Dette legger vi inn i bestillingen, slik at vi henter inn noenlunde den mengde mat som vi trenger daglig, sier Lars Phil.

Når sykehuset skal ha store volumer av en spesiell type mat, bestilles dette fra storkjøkkenet på sentralsykehuset i Tønsberg. Det blir dermed fraktet med ferja til Moss, og videre til Sarpsborg i lastebiler med kjølesystemer. Vanlig frokost, lunsj og en del middager blir laget på Kalnes.

– Vi har fire mindre kjøkken, men ikke noe storkjøkken. Dermed har vi ikke mulighet til å lage de største volumene selv. Men vi er svært opptatt av at det skal sløses minst mulig, og dette jobber vi med daglig. Heldigvis ser vi at det gir resultater måned for måned, sier Lars Phil.

– Men hvorfor blir det likevel så høye tall som fem tonn matavfall på en måned?

– Det er flere årsaker. All kaffegrut er med i matavfallet. Det samme gjelder skall til frukt, som bananer og appelsiner. I tillegg er det en god del mat som ikke blir spist, og som det ikke er mulig å lagre. Omtrent som det er i de fleste husholdninger. På et sykehus med flere hundre pasienter og et stort antall ansatte, blir volumet av mat nødvendigvis høyt. Og det får også betydning for matavfallet. Vi ser på kasting av mat som sløsing med både penger, energi og naturressurser, og er opptatt av alle de aspektene. Derfor er det også gledelig at matavfallet viser en betydelig nedgang fra den gang vi drev sentralsykehuset i Fredrikstad, sier Phil.

Matkastelov

– Tirsdag 10. januar skal Stortinget vurdere å utrede konsekvensene av å innføre en «matkastelov», forteller Østfolds stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal (KrF).

– Hele næringskomiteen går inn for en slik utredning. En lov vil pålegge store selskaper som Orkla og Stabburet å levere mat til veldedige formål, framfor å kaste den. Det samme må butikkene gjøre. Frankrike har en slik lov, og jeg mener vi bør studere hvordan den, med tilpasninger til norske forhold, sier Line Henriette Hjemdal.

Mer fra Dagsavisen