Kjetil Ertresvåg. FOTO: PRIVAT

Fort jul som alltid

Kjetil Ertresvåg (59)

Organist i Moss kirke og dirigent for Moss kammerkor.

Starter høysesongen i dag, med adventskonserter og julearrangementer gjennom hele desember måned.

Fortell om ditt program for desember måned i år?

- Allerede i morgen er det en orgelkonsert. Det blir den siste orgelkonserten før Moss kirke blir stengt for svært nødvendig renovering rett etter nyttår. Men ellers holder jeg på som vanlig med disse faste tingene: Masse julegudstjenester, og selvfølgelig Moss kammerkor som skal ha konsert den 20. desember. Der tar vi utgangspunkt i den engelske julegudstjenesten «Nine Lessons and Carols». Det er en engelsk tradisjon hvor vi blant annet synger sammen med publikum og leser fra bibelen om jul. Det er en fryktelig populær begivenhet i den engelsktalende delen av verden, som i har på dørterskelen vår.

Det høres ut som du har mer enn nok å gjøre i jula?

- Ja, det er mye som skal forberedes. Det er jo det daglige med begravelse og alt i tillegg her, så det blir fort jul i år som alltid.

Hva gleder du deg mest til?

- På mange måter er det denne store konserten. Men jeg «grugleder» meg også, for det er store forventninger blant folk.

Hva betyr advent for deg?

- Jeg synes det er veldig deilig hvert år når vi er ferdig med november. Det er min verste måned, det er mørkt og trist og mye regn. Når advent kommer, kommer lysene opp, og da blir det mye bedre å være meg med én gang. Adventsstaken i vinduet - det betyr mye, det må jeg innrømme. Så er det en veldig flott tid på jobben også. Vi føler at jobben er ekstra meningsfull både for oss selv og for andre i denne tida.

Hvilken julesang er din favoritt?

- Jeg er glad i dem alle sammen - det er som å velge mellom sine barn! Men «O come all ye faithfull», den er fast som nest siste sang i «Nine Lessons and Carols», så da blir det endelige gjennombruddet til lyset forløst. Melodien er av en art som river folk med i allsangen, og det virker som folk er glad i å synge den.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- «Mors og fars historie» av Edvard Hoem er en underfundig bok om den altovervinnende kjærligheten. Jeg kjøpte den som lydbok og hadde den i bilen, og det ble til at jeg kjørte en ekstra runde bare for å høre mer!

Hva gjør deg lykkelig?

- Når de som er nærmest meg har det bra.

Hvem var din barndomshelt?

- Jeg hadde mange! Jeg var idrettsinteressert, og er det fortsatt. Toralf Engan, norsk skihopper som gjorde det veldig bra og ble både verdensmester og OL-mester. Og Terje Pedersen i spydkast; 91,72 på 60-tallet! Jeg prøvde å kaste like langt.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg kan bli veldig utålmodig med andre når jeg ikke klarer å formidle godt og fort nok det jeg tenker.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Drikker rødvin, krøller meg opp i sofaen og ser på TV.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Brua over Mossesundet.

Er det noe du angrer på?

- Masse! Når jeg har vært for brå med andre og «bust ut» litt sånn ovenfra og ned.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

- Johann Sebastian Bach - definitivt!