Moss

Forbereder indrefiletene til 2015

- 2014 har vært preget av omkamper, sier ordfører Tage Pettersen. Nå titter han inn i spåkula og ser et spennende, og også litt skummelt, år foran seg.

Ordføreren har tatt fram sin beste indrefilet. Ikke Sjøsiden, ikke Peterson-tomta, men den av reinsdyr. Nå strør han salt, sukker og krydder over den, før noen dåper akevitt helles over. Av typen Morsa - selvfølgelig. Reinsdyret skal graves.

- Dette lager jeg hver jul.

Ordfører Tage Pettersen (H) bor i barndomshjemmet på Krapfoss, Moss sitt tradisjonelle arbeiderstrøk. Faren Lennart, som bor i en egen del av huset, jobbet på metallverkstedet Alfsen og Gunderson da han var yngre. Det er prikkfritt rundt oss. Hjemme hos ordføreren er det lite som vitner om den hektiske hverdagen vi alle vet at han har. Huset er rent, ryddig og stilfullt minimalistisk innredet.

- Har du foretatt en klassereise?

- Nei. Vi har ikke klasser i Norge i dag. På partienes medlemslister finner vi mennesker fra alle samfunnslag.

 

1987: Ville vinne diskusjonen

Pettersen forteller at det var en engasjert samfunnsfaglærer som fikk ham til å involvere seg i politikken. Læreren var AKP-er og glad i å provosere. Den 15 år gamle Pettersen lot seg rive med og skjønte raskt at han måtte sette seg inn i politikken for å klare å hamle opp med læreren.

- Jeg falt for Høyres fokus på enkeltindividet, at det stilles krav til og gis muligheter, forteller han.

De to Pettersen-hundene, Nemi og Win, hopper ivrig opp og ned mens matfar prater. Han må bruke strengestemmen mot den ivrigste, som bjeffer litt for høyt.

- Er det hundene som får merke ordfører-frustrasjonen din mest?

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg har egentlig lært meg å leve godt med den selv, svarer han.

 

2014: - De kjemper til det siste

Vi kommer inn på politikk. Hva har preget 2014 i Moss?

- Omkamper. Alle de politiske omkampene har vært den største utfordringen. Jeg har bakgrunn fra forsvaret og er vant til at man kan diskutere fram til en avgjørelse er tatt. Etter det, stiller man seg lojalt bak den. Men her i Moss kan det virke som om diskusjonene pågår helt til tiltakene står ferdig. Det er jo alltid vinnere og tapere i en diskusjon, og da vil kanskje taperne prøve å vri vedtaket mot seg. Fra utsiden kan det virke rotete, sier Pettersen.

Men 2014 har ikke bare budt politisk dragkamp. Ordføreren kan også se tilbake på et grunnlovsjubileum med byen sin som en viktig brikke.

- Jeg takker mossingene for dette hver anledning jeg får. Et av hovedmålene mine som ordfører er at mossingene skal bli enda stoltere av byen sin og se at Moss er viktig. Det tror jeg mange har skjønt i år, sier han.

 

2015: Mye kommer på plass

I året som nå har startet, har ordføreren håp om at kommunen skal få «landet store prosesser» og nevner sentrumsplanen som det viktigste. I tillegg skal kommunepolitikerne vedta omregulering av Verket med Peterson-tomta, behandle regulering av havneområdet og detaljplanlegge for den nye jernbanen. Pettersen håper også at en detaljplan for riksvei 19 vil komme på plass.

- Er det skummelt å skulle vedta så store saker?

- Det kan være både skummelt og vanskelig å ha ansvar for å forme framtida, og det er ikke alltid lett å kommunisere alt på en god måte. Vi snakker om byutvikling i et 50-årsperspektiv. Jeg tror ofte man ser for seg å jobbe med nærere ting når man sier ja til å stå på et partis valgliste.

2015 er også lokalvalgsår, men ordføreren sier han ikke har planlagt valgkampen ennå. Han har imidlertid sagt ja til å fortsette som Høyres ordførerkandidat, dersom det er partiets ønske. Men svaret på det, kommer ikke før i februar.

- Jeg regner ikke med at det kommer noen bomber der, men jeg har også sagt at det er viktig å ikke blokkere for nye kandidater. Selv om jeg ikke er så gammel, har jeg jo vært med i 16 år, i tillegg til noen år i politikken i Våler, sier den sittende ordføreren.

Etter over tre år i førersetet i Moss, kan han telle på bare én hånd de invitasjonene han har takket nei til. Selv om døgnet også for ham bare har 24 timer, skulle man lett tro det var mer.

- Statsministeren kobler av med å spille Candy Crush. Hva gjør du for å slappe av?

- Da trener jeg. Tre ganger i uka kobler jeg helt av på treningssentret. Og jeg gjør det som oftest på tider da jeg er ganske alene der. Da er det ikke så mange som kommer bort for å diskutere ting.

Mer fra Dagsavisen