Mens 17 spisesteder i Moss og Rygge har skrudd opp tempoet denne uka med tilbud om å spise ute for 100 kroner, sitter en del av innbyggerne på sidelinjen.
– 100 kroner for en restaurantmiddag er et flott tilbud, men det burde gjelde alle. I dag ekskluderer mange av spisestedene en kundegruppe ved ikke å ha tilrettelagt for rullestolbrukere, sier nestleder Jane Anita Jensen i Norges Handikapforbund Moss og omegn.
Måtte avlyse julebord
Eksempler på hinder kan være mangel på rullestolramper, høye terskler og ingen heis.
– Kun trapper ned til en restaurant i kjelleretasjen, eller det kan være så enkelt som to trappetrinn opp fra gateplan. Vi måtte selv avlyse julebordet for 30 personer i handikapforbundets lokallag for to år siden, da restauranten ikke hadde fått på plass en liten rullestolrampe som lovet. Jeg opplever at problemstillingen ikke tas på alvor, men det kan også skyldes manglende kunnskap, sier Jensen.
– Lite som skal til
Denne uka skrev Klassekampen at hver tiende nordmann med nedsatt funksjonsevne sier manglende tilgjengelighet hindrer dem i å delta på ulike kulturarrangementer. Det er et ikke ukjent problem også i Moss, bekrefter leder Simen Aker i handikapforbundets lokallag.
– Det vi har fått flest tilbakemeldinger på de siste årene er flere offentlige bygg, som rådhuset, Parkteatret, den nye kinoen og biblioteket. Og noen av butikkene i gågata, uten at jeg har fått oppdatert meg på situasjonen akkurat nå. Faktum er at hvis folk blir stående utenfor på grunn av mangel på tilgjengelighet, så er det ekskludering. Det er det loven sier, i alle fall når det gjelder bygg som eies eller disponeres av det offentlige, påpeker Aker.
Han mener kommunen har tatt flere grep de siste årene og sørget for flere utbedringer, men er opptatt av at det ikke stopper med det.
– Ofte er det lite som skal til for å tilfredsstille kravene til tilgjengelighet, og det finnes utrolig mange enkle hjelpemidler som blant annet leveres av firmaer i Moss, opplyser han.
Føler seg annerledes
For Ole Andreas Steen føles det sårt ikke å kunne delta i utelivet slik han ønsker. Han har opplevd å måtte ta bakveien inn på utesteder og flere ganger takket nei til å bli med ut fordi det fysisk ikke lar seg gjøre.
– Jeg måtte avlyse en date en gang, da det ikke lenger var heis knyttet til den restauranten vi skulle på, forteller han.
Steen sier det fort blir litt ekstra styr rundt ham når han skal inn et sted.
– Da kjenner jeg på det å være annerledes. Det er ikke noe stas, for jeg ønsker jo at de rundt meg ikke skal ha noe ekstra bryderi, forteller han.
Loven gjelder også privat virksomhet rettet mot allmennheten. I unntakssammenheng vurderes det om virksomhetens alminnelige funksjon er av offentlig art, tilretteleggingens kostnader og virksomhetens ressurser, sikkerhetsmessige hensyn og vernehensyn.
Ya Ming Yuen, nestleder i Moss og Rygge Serveringsforening, som står bak initiativet, synes det er tragisk at grupper ekskluderes.
– I restauranten min hadde vi rullestolgjester i starten av uka, vi har universalinngang. Men husk at noen holder til i gamle lokaler og for noen er det svært vanskelig å treffe tilfredsstillende tiltak, sier han.