Brannen spredte seg fra Solgaard skog 1 (blått og hvitt bygg) til Vålerveien 147 (beige bygg), men ikke Kias (grått bygg).

Berget bedrift som hjelper arbeidsløse

De første meldingene om brannen i et næringsbygg på Solgård skog i Moss gikk ut på at det var Kias-bygget som sto i fyr. – Det ble noen veldig dramatiske timer, sier Tor-Arne Syversen.

Han er daglig leder i attføringsbedriften Krapfoss Industrier As, bedre kjent som Kias. Mandag kveld fikk han en telefon fra brannvesenet om at det brant i bygget deres.

– Jeg ble ganske satt ut. Etter å ha snakket med brannvesenet en stund skjønte jeg etter hvert at det kanskje ikke var vårt bygg som brant likevel, ut ifra forklaringen jeg fikk, forteller han.

Syversen befant seg i Trondheim på det tidspunktet, men fikk sendt sønnen sin til stedet hvor det brant. Da fikk han bekreftet at deres bygg ikke sto i fyr, til stor lettelse for Syversen.

– Det ble noen veldig dramatiske timer den kvelden, men heldigvis endte det godt, sier han.

Kan fortsette driften som før

Brannen skal ha startet i bygget med adresse Solgaard skog 1, og deretter spredt seg til Vålerveien 147. Kias-bygget som ligger like inntil klarte seg, foruten noen røyk- og varmeskader på utvendige vegger. Syversen skryter av innsatsen til de ansatte som befant seg i bygget da brannen startet.

– De ansatte på Kias i Moss på det tidspunktet gjorde en kjempeinnsats. De fikk flyttet bilene våre og tatt ut verdifulle data fra huset vårt, i tilfelle brannen skulle spre seg dit, sier han og legger til:

– Jeg vil også fremheve den jobben som brannvesenet gjorde her. De sto virkelig på for å redde verdier for oss, sier han.

Kias driver med arbeidsavklaring og arbeidstrening i samarbeid med Nav. Ifølge Syversen har de per i dag 115 personer i systemet sitt. Bygget på Solgård skog er ett av flere.

– Det at bygget ikke brant ned betyr at virksomheten vår kan gå videre. Det er viktig, ikke minst for alle arbeidssøkerne som har sin midlertidige jobb der, sier han.

Ukjent brannårsak

Selve brannårsaken er foreløpig ukjent.

– Den er helt i det blå. Det blir i så fall bare spekulasjon fra vår side, sier Villy Meier, politiets operasjonsleder.

Tirsdag hadde brannteknikere fortsatt ikke undersøkt bygget.

– Det er ikke lov å gå inn i bygget på grunn av rasfaren, forteller Meier.

Måtte slukkes utenifra

Janne Hovdenakk, innsatsleder brann ved Alarmsentral Brann Øst, forteller at rasfaren gjorde at brannvesenet kun drev med utvendig slokking av Solgaard skog 1-bygget.

– Det var ikke trygt å gå inn der. Bygget hadde enkle stålkonstruksjoner og det var så mye energi i den brannen, sier hun.

Selve slukkingsarbeidet var krevende.

– Konstruksjonen gjorde at det tok litt tid, sier Hovdenakk.

Da brannvesenet ankom stedet i 19.45-tiden sto bygget allerede i full fyr.

Evakuerte beboere

Hele 17 biler og 30 mann deltok i slukkingen. Dette inkluderte mannskaper fra brannvesenet i Moss, Follo, Sarpsborg, Fredrikstad og Rygge flystasjon.

Brannen var synlig fra flere steder i Østfold, Vestfold og Akershus.

Det skal ikke ha vært noen stor spredningsfare til nærliggende boliger, men på grunn av røyken ble beboere i 30 boliger i Tjernveien og Skanseveien evakuert.

Disse kunne ifølge NTB returnere til hjemmene sine senere samme kveld.