Dirigent og professor Grete Pedersen fra Jeløy er utnevnt til Ridder av 1. klasse

H.M. Kongen har utnevnt professor og dirigent Grete Pedersen til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden. Pedersen mottar utmerkelsen for sin innsats for norsk musikkliv.

I 2020 har Pedersen dirigert Det norske solistkor; Norges fremste og et av Europas mest anerkjente kor, i 30 år. Hun er internasjonalt anerkjent for sine stilsikre og overbevisende fremføringer, og er en ettertraktet gjestedirigent blant Europas ledende kor. Hun er også professor i kordireksjon ved Norges musikkhøgskole.
Dekorasjonen vil bli overrakt tirsdag 26. november 2019.

Mangfoldig

Grete Pedersen er fra Jeløy. Hun er utdannet kirkemusiker og dirigent med diplomeksamen i dirigering fra Norges musikkhøgskole (NMH)  i 1988.  Hun er ansatt som professor i kordireksjon ved NMH, og har siden 1990  vært dirigent for Det norske solistkor.

Grete Pedersen er også aktiv som frilansdirigent for profesjonelle europeiske kor, og har blant annet gjestet Sveriges Radiokör, Nederlandsk Kammerkor og Nederlands Radiokor. Hun har også dirigert Det Norske Kammerorkester, Norsk Barokkorkester og Kringkastingsorkesteret. 

En rekke priser

I 1984 startet Grete Pedersen Oslo Kammerkor, som hun dirigerte fram til 2004.  Med dette koret mottok hun Norges Korforbunds ærespris for 2004.
I 2010 ble hun tildelt Musikerkritikerprisen  2009/2010. I 2017 mottok hun Telenors kulturpris, og i 2019 ble hun tildelt den høythengende Lindemanprisen. Dette er en årlig utmerkelse, administrert av Lindemans legat ved Norges musikkhøgskole, som i sin tid ble startet av Ludvig Mathias Lindeman. Han var organist, komponist og folkemusikksamler.
Som prisvinner i 2019 føyer Grete Pedersen seg inn blant en rekke kjente musikere og sangere, som blant annet Kjell Bækkelund, Leif Ove Andsnes, Liv Glaser, Solveig Kringlebotn, Sven Nyhus, Terje Kvam og Sidsel Endresen.

Landslagsspiller

Grete Pedersen var for øvrig en habil fotballspiller på slutten av 1970- og innpå 1980-tallet. Da spilte hun for Sprint-Jeløy, og fikk med seg ni kamper for det norske landslaget.

Kilder: Nettstedene til Norges musikkhøgskole og Det norske solistkor.