«Skal vi redusere kostnadene i norsk barneidrett må vi tenke nytt – eller rettere sagt brukt»

Vi vet at det står fullgodt utstyr til flere hundre millioner og støver ned i norske hjem. I år håper vi enda mer av dette utstyret finner veien til Byttehelgen, skriver Martin Andersen og Erik Pedersen.

Martin Andersen
Stjernen Hockey

Erik Pedersen
SpareBank 1 Østfold Akershus

 

Prislappen på deltakelse i norsk barneidrett blir stadig større. Dette fører til utenforskap. Samtidig vet vi at utstyr til flere hundre millioner kroner står ubrukt og støver ned i norske boder og garasjer. Skal vi redusere kostnadene for norske barnefamilier, og sikre at enda flere får ta del i idrettsgleden, må vi sørge for å plassere brukt utstyr der det kommer til nytte – i hendene på barna.

Les også: Landets yngste hummerfiskere heter trolig Wilhelm (4) og Elliot (4) (Demokraten+)

Hvert år betaler norske foreldre store summer for barnas idrettsaktiviteter. Nær seks av ti foreldre på Sør- og Østlandet med barn i organisert idrett svarer i en ny undersøkelse at de syns norsk barneidrett er dyrt. Samme undersøkelse viser at på landsbasis ligger den årlige prislappen på idrett per barn på 10.476 kroner i gjennomsnitt. Har man i tillegg flere barn, og i flere idretter – ja, da er det ikke vanskelig å forstå at barneidretten blir en stor kostnad og påvirker familieøkonomien for mange.

Vi vet at det eksisterer et utstyrspress i norsk barneidrett, og at kostnader knyttet til dette gjør betydelige innhugg i familieøkonomien. Derfor arrangerer SpareBank 1 Østfold Akershus og Norges Skiforbund Langrenn Byttehelgen sammen med Stjernen Hockey lørdag 9. november. Vi mener at økonomi ikke skal stå i veien for idrettsglede, og Byttehelgen er et viktig initiativ for å øke tilgjengeligheten på utstyr, og gi flere i Fredrikstad regionen muligheten til å ta del i moroa.

Leder: «Politi, domstol og skatteoppkreving – kan alt løses fra Grålum?»

Byttehelgen er Norges største dugnad for brukt sportsutstyr. Hvert år strømmer tusenvis av norske familier til brukt-salgene for å selge sportsutstyr de ikke lenger trenger, eller gjøre gode kupp. Tidligere år har vi faktisk opplevd at etterspørselen har vært større enn tilbudet. Vi har hatt så mange besøkende at utstyret til salgs til slutt har gått tomt. Det er ikke bare trist – det burde også være unødvendig.

Vi vet at det står fullgodt utstyr til flere hundre millioner og støver ned i norske hjem. I år håper vi enda mer av dette utstyret finner veien til Byttehelgen. Vi oppfordrer derfor alle i Fredrikstad regionen til å ta en tur ned i kjelleren, ut i garasjen eller opp på loftet for å hente frem det utstyret de ikke lenger bruker, og ta det med seg til VIP rommet på Stjernehallen fredag 8. november mellom 15-19. Et skøytepar som har gjort nytten for niåringen eller en hockeykølle som har blitt for kort, kan være den perfekte døråpneren for noen andre. Enten det er til å lære seg å stå på skøyter, ski, teste ut en idrett for første gang, eller å komme seg over dørstokkmila og ut i løypa. Er du usikker på om kvaliteten er god nok – ta det med, og snakk med oss. Vår erfaring er at for å kjenne på mestringsfølelse og skiglede, spiller pris, modell og design liten rolle.

Kronikk: «Jellestadskipets magi og tiltrekning»

For å beholde mangfoldet og gleden i barneidretten, er vi nødt til å jobbe for å senke kostnadene. Å gjøre det lettere å velge brukt utstyr over nytt, er én måte å gripe det an på. Men da trenger vi mer utstyr som gjør det mulig. Lørdag 9. november er det duket for Byttehelgen i Stjernehallen, og vi håper vi ser dere der! 

*Undersøkelsen det refereres til er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag av SpareBank 1 og byttehelgen er et samarbeid mellom Norges Skiforbund Langrenn, SpareBank 1 og idrettsklubber i hele landet