Kultur

Vant seerne

«Kampen om tungtvannet» ble en rekordsuksess for NRK.

Søndag hadde krigsdramaet over 1,3 millioner seere, en oppslutning som gjør den til den mest sette norske serien i moderne tid.

Kvalitet

Prosjektredaktør Tone Rønning i NRK Ekstern konstaterer at nordmenn har sans for kvalitetsdrama.

– Vi har verdens beste publikum. Tallene viser at norske TV-seere vil ha kvalitet. Det er tydelig når så mange ser en serie som også byr på tysk dialog og matteformler på tavla, sier Rønning.

Siste episode ble sett av 1.320 000 på NRK1, en økning på 60.000 fra episode fem. I tillegg kommer seingen på nett og i opptak. Dramasuksessen har vært med på å hente tilbake publikum som NRK mistet til de kommersielle TV-kanalene i fjor. Nå er spørsmålet hva NRK kan følge opp suksessen med, av egenprodusert og innkjøpt norsk drama.

En annen kamp

I månedsskiftet februar/mars kommer sesong av komidramaet«Kampen for tilværelsen», men deretter må publikum vente lenge på neste NRK-serie.

– Nå jobber vi videre med «Nobel» og «Valkyrien», som nylig fikk tilskudd fra Norsk filminstitutt, sier prosjektredaktøren i NRK.

«Nobel» er det neste prosjektet til «Kampen om tungtvannet»-regissør Per Olav Sørensen. I likhet med «Valkyrien» har den planlagt premiere tidligst i 2016.

Samtidig jobber NRK Drama videre med «Mammon 2», forteller dramasjef Ivar Køhn.

– Den blir nok vår neste nyttårsserie. Vi jobber med en ny krim fra Nord-Norge som skal spilles inn til høsten, og et nytt familierettet drama, sier Køhn.

En sesong fire av suksessen «Lilyhammer» står derimot ikke på NRKs framtidige program.

– Vi har ikke vært aktive i forhold til å lage en sesong 4, verken vi eller serieskaperne. Vi ser på andre muligheter, sier Tone Rønning.

Mer fra Dagsavisen