Kultur

– Uten et «ja», er det ikke greit

Daniel Kvammen tror fokus på menns holdninger kan ha mye å si for å unngå seksuelle overgrep på festival.

Bilde 1 av 3

– Det er jo rett og slett helt grufullt at dette skjer på min arbeidsplass.

Slottsfjell-aktuelle Daniel Kvammen har fulgt voldtektsskandalene som har skjedd på festivaler i Sverige med forakt.

– Det er helt uakseptabelt og forkastelig.

– Må endre holdninger

Selv har Kvammen frontet holdningskampanjen «Jeg tar ansvar – ja betyr ja» lansert av Norske Kvinners Sanitetsforening, i samarbeid med tidsskriftet «Under Arbeid» som satte søkelyset på voldtekt i russetiden.

– Denne kampanjen kom i form av to budskap, «Jeg tar ansvar», fra guttas side, og «ja betyr ja», fra jentene.

Kvammen synes hele kampanjen belyser hovedkjernen i et større samfunnsproblem på en god måte.

– Vi fokuserer som oftest på hvordan kvinner kan jobbe preventivt mot overgrep, men til sjuende og sist burde det egentlig handle om å endre menns holdninger til kvinner. Og videre, at samtykket burde stå i fokus. Det er viktig og helt på sin plass å stille opp på en kampanje som dette.

– Viktig å fronte verdier

Kvammen tror holdningskampanjer som «Ja betyr Ja» kan ha mye for seg for å forebygge uønskede situasjoner og overgrep, ved å gjøre folk mer bevisste på festivaler.

– Jeg spiller ofte for et ungt publikum, og i stor grad handler dette om å fronte disse verdiene og holdningene til unge, sier artisten fra Geilo.

– Jeg er jo så heldig at jeg er i en posisjon der jeg får en del eksponering, så når jeg blir spurt om å stille opp på ting som er så viktig som dette, er det veldig fint å bruke det jeg har av påvirkningskraft til noe sånt.

– Hva er Daniel Kvammens tips for å forhindre at ubehagelige situasjoner skjer på Slottsfjell?

– Ingen skal trenge å måtte gå i sykkelbukse, hvert fall, slik det ble oppfordret til i en debatt om russen tidligere i år.

Artisten har sett seg lei på anbefalinger om hva jenter selv bør gjøre for å unngå å bli seksuelt trakassert.

– Det viktigste er jo at hver enkelt tar ansvar for seg selv og sine handlinger. Spesielt i sammenheng med alkohol.

Mange gråsoner

Kvammen mener et bevisst forhold til alkohol kan være en avgjørende faktor.

– At en passer på å ikke drikke for mye, som gutt, men egentlig uavhengig av hvilket kjønn en er. Grensen blir utydeligere når alkohol tar for mye kontroll. Det er jo viktig å være bevisst på at mange av overgrepene man snakker om, i stor grad foregår i såkalte gråsoner, sier han.

– Men egentlig er det jo veldig enkelt: Uten et «ja» og full bevissthet, er det jo ikke greit. Punktum. For å si det litt plumpt: Så utrolig jævlig det må kjennes å våkne opp og innse at man har fucka opp livet til noen totalt, bare fordi en ikke greide å sette tydelige grenser for seg selv i fylla.

Kvammen tror mange unge gutter som finner seg selv i en situasjon der de blir anmeldt for et overgrep, ikke er gjennomsyrede monstre.

– Jeg tror veldig mange av dem er gjennomsnittlige gutter, med helt feil holdninger som går langt over streken i gitte situasjoner i sitt liv. Derfor er det jo utrolig viktig med slike holdningskampanjer.

– Mye å ta tak i

– Hva opptar deg nå? Er det kun «Ja betyr ja», eller noe annet?

– Det er jo så mye å bry seg om. Verden kjennes strengt tatt mer usikker en på lenge. Det er mye å ta tak i både når det kommer til miljø, likestilling og ikke minst den politiske atmosfæren.

– Vil det bli mer politiske temaer på den neste Kvammen-plata?

– Altså, jeg vil ikke love for mye, men jeg begynner å se konturene av noen ganske ladde og slagkraftige meldinger på visse fronter. Jeg sitter i jo studio nå, så folk får se til våren, når plata kommer. Forhåpentligvis kommer det noen smakebiter før den tid også.

Kvammen har besøkt Slottsfjellet alle de tre siste årene, men sist gang han spilte en ordentlig gig der, var i 2012, på festivalens minste scene. Det var før debutskiva «Fremad i alle retninga» kom.

– Jeg tror det blir helt rått i år. Det er en fantastisk festival, og jeg føler meg i storform. Eneste aberet er vel at jeg har sittet inne i studio i to måneder nå, så jeg er vel mye blekere enn alle disse vakre festivalfolka som spankulerer rundt der.

– Vil du lyse opp scenen som en neonfigur?

– Lyse opp scenen gjør jeg uansett.

ida.madsen.hestman@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen