Film

Spike Lee går i krigen

Spike Lee (51) har laget en episk krigsfilm i Europa for å vise at også fargede soldater hadde en sentral plass i 2. verdenskrig. – Filmene fra Hollywood fokuserer kun på hvite helter, hevder han.

DEAUVILLE (Dagsavisen): «Mirakelet i St. Anna» er en ambisiøs film om fire fargede soldater som blir separert fra kompaniet sitt i Toscana i 1944 – og der må flykte fra nazistene samtidig som de beskytter en gutt de finner i skogen.

Filmen er basert på James McBrides roman fra 2003.

– Han flyttet med familien sin til Italia i seks måneder for å forske på faktaene i boken. Og jeg skjønte tidlig viktigheten av denne historien. For det var nesten to millioner fargede soldater som kjempet i 2. verdenskrig. Mange av dem døde. Italienerne hadde også en stor motstandsbevegelse, i partisanene. Hollywood pleier å overse alle disse fakta, sier den kontroversielle filmskaperen her i Deauville.

Sceneskifte

Han pleier å lage sinte, politiske og mer nåtidige historier fra New York, men denne gangen har han totalt skiftet ham.

– Jeg ville også hylle Italia. Filmen min har en direkte link til neorealismen i det at jeg også jeg har et barn i en sentral rolle. Krigens effekt på barn er noe alle bør ta innover seg.

– De fargede soldatene i 2. verdenskrig kom ikke hjem som helter?

– Nei. Mange var sikker på at segregasjonen ville være historie siden de hadde kjempet og dødd for USA. At de ville bli fullverdige innbyggere. Men den gang ei. Da de kom på land i Virginia etter en lang båttur fra England, ble de møtt av skilt som sa: «Svarte denne veien og hvite denne veien».

– Vi ser paralleller nå når soldatene returnerer fra Irak og Afghanistan. Segregasjonen er historie, men de møter en regjering som på ingen måte tar seg av soldatenes rettigheter og behov. Men det antar jeg amerikanerne ordner opp i selv på valgdagen 4. november, smiler den svært så aktive demokraten.

Respekt

I går benyttet han sin første tur til Deauville og Normandie til å besøke gravplassen for amerikanske soldater som døde under invasjonen i 1944.

– Jeg ville vise respekt. Det var på ingen måte et PR-stunt. Jeg ble overrasket over å se at det også var mange fargede soldater som ble drept her.

– Filmen din er mye fiksjon?

– Det er ingen historisk tekstbok, nei. Men det var fargede soldater i det spesifikke kompaniet i Toscana. 12. august 1944 ble 560 sivile – barn, kvinner, eldre – slaktet av nazistene i St. Anna. Vi filmet akkurat der det skjedde. Det er også mye annet som er historisk korrekt, men hovedhistorien er skapt i James McBrides hode, påpeker Spike Lee.

Mer fra Dagsavisen