Kultur

Ser tilbake til framtida

Hva var viktig for deg for 20 år siden? Det har en gjeng 30-åringer fått svar på ved Teknisk museum.

Bilde 1 av 4

– Jeg husker den der. Den var veldig fin, sier kunstneren Kate Pond fra Vermont i USA.

Hun ser på mengden av tegninger som ligger spredd ut over et bord på Teknisk museum i Oslo. Rundt flokker det seg tidligere skoleelever, som i 1996 gikk i femte, sjette eller sjuende klasse. Spenningen er høy, og tidvis kommer små jubelrop og latterkuler fra dem som finner sine egne tegninger.

LES OGSÅ: Teknisk Museum søker 30-åringer

Tidskapsel

I 1996 ble skulpturen «Solekko» plassert utenfor Teknisk museum i Oslo. Skulpturen er et slags solur der spissen kaster skygge som viser solens gang. Én gang i året, 21. juni – sommersolverv – klokka 13.15, kaster den ingen skygge.

«Solekko» er en av fem skulpturer som Kate Pond har plassert rundt om i verden. Felles for de fem skulpturene er at de på ulike måter er knyttet til temaet sol og tid. De andre står i Canada, New Zealand, Japan og USA. Og her kommer det spesielle: Inne i alle skulpturene er det lagt en tidskapsel som er fylt med innhold laget av barn. Barna har laget innholdet ut fra to spørsmål: Hva elsker du ved livet ditt? Hva frykter du?

– Dette må være Teknisk museums lengste prosjekt, sier museumsdirektør Hans Weinberger, som kan fortelle at «Solekko»-skulpturen er populær, særlig hos barn – som liker å klatre på den. Kate Pond har bestemt at 2015 er året da alle kapslene som er spredd rundt i verden skal åpnes, og ved Teknisk museum er vi nå inne i det tjuende året siden kapselen ble plassert inni «Solekko».

Følg oss på Twitter og Facebook!

Ganske likt

– Tanken min var at jeg ville knytte kulturer og folk til kunst. Og jeg fant ut, etter å ha jobbet med barn i ulike deler av verden, at de egentlig er ganske like. De har den samme kreative energien, sier kunstneren Kate Pond.

Dag Andreassen har vært prosjektleder for Solekko-prosjektet siden 1996. Når tidskapselen nå er åpnet, skal alle barnetegningene skannes inn, og det hele skal samles, slik at det er dokumentert.

– Vi fant en konvolutt fra ei jente som var elleve år i 1996. «Må aldri åpnes», sto det. Da åpner vi den ikke, med mindre hun skulle ønske det selv, sier Andreassen.

Klima

Blant tegningene er det mange bilder av natur. Noen har skrevet at de er redde for røyking, andre er redde for at naturen skal bli ødelagt.

Christina Dammen står og leter blant tegningene og finner flere av de gamle skolekameratene sine bidrag. Hun gikk på Kjelsås skole i 1996. De andre skolene som deltok var Oslo Montessoriskole, Korsvoll skole, Furuset skole og Volla skole.

«Ta vare på miljøet», står det på en tegning som viser pen natur i kontrast til forurensning og røyk.

– Der er den, sier Christina Dammen.

Hun har funnet sin tegning, som er en solseng på en strand med natur i bakgrunnen.

– Det er mye natur her, ler Anniken Wiveg, som står ved siden av.

– Mange var opptatt av klimaet, husker jeg. Og de fikk jo rett i at det var viktig, sier Kate Pond.

Mer fra Dagsavisen