Kultur

Pete Seeger (1919-2014)

Pete Seeger døde mandag, 94 år gammel. Et århundre med musikkhistorie er borte.

Hjemme i USA var Pete Seeger en legende, en vandrende musikkhistorie, og et bindeledd mellom Woody Guthrie og Bob Dylan. I Norge er han mest kjent for sangen «My Rainbow Race», som Lillebjørn Nilsen oversatte til «Barn av regnbuen»,

Pete Seeger startet gruppa Almanac Singers i 1941, der Woody Guthrie også var innom. Han ble nesten popstjerne på 50-tallet med gruppa The Weavers, som gikk helt til topps i USA med «Goodnight Irene». Samtidig var Seeger medlem av kommunistpartiet, og selv om partitilhørigheten ble svakere senere, sto han alltid godt plantet på venstresiden.

Uamerikansk

Han ble offer for Representantenes hus‘ komité for uamerikanske aktiviteter, satt under forhør, og da han nektet å navngi venner og kjente ble han også dømt for forakt for Kongressen. Til ti års fengsel, men et politisk tøvær førte til at Seeger slapp å sone. Han kom tilbake, sang for borgerrettighetsbevegelsen og mot Vietnamkrigen, sanger som alle visesangere sang etter ham på 60-tallet, «Where Have All The Flowers gone», «If I Had A Hammer», «We Shall Overcome» og mange andre. Over i popmusikken fikk The Byrds en stor hit med en modernisering av hans «Turn Turn Turn», med tekst basert på Predikernes bok i Bibelen.

Myte

Pete Seeger var med på å starte Newport Folk Festival i 1959. Han har også fått mye av skylden for oppstusset under Bob Dylans berømte opptreden på denne festivalen i 1965, der Dylan «gikk elektrisk», til stor fortvilelse for mange puritanske folkesangere. Det har vært hevdet at Seeger forsøkte å hogge av strømledningen med øks. Dette er en moderne myte, og Seegers negative reaksjon kom av at den høye lyden overdøvet stemmen og derved tekstene til Dylan.

«The Seeger Session»

En av Bruce Springsteens aller største suksesser her i landet er albumet «The Seeger Session», Ikke med sanger Pete Seeger hadde laget selv, men som Springsteen hadde lært seg gjennom hans versjoner. De to opptrådte sammen en rekke ganger, i senere år ofte til støtte for Barack Obama. Seeger ble aldri for gammel til verken musikk eller politikk. Han gikk på gata og sang for «Occupy Wall Street»-bevegelsen og i 2008 kom albumet «At 89», hans siste med nyinnspilte sanger. I fjor kom han med «The Storm King», der han leste dikt og fortellinger til musikk fra hele verden. Denne ble nominert til Grammy-prisen for beste «spoken word»-innspilling.

22. juli

Seeger fikk også med seg at Youngstorget i Oslo i 2012 ble fylt av mennesker som sang «Barn av regnbuen» i en markering under rettssaken mot Anders Behring Breivik. Sangen var også med på ettårsmarkeringen på Rådhusplassen 22. juli 2012. Før Lillebjørn Nilsen kom på scenen sang Bruce Springsteen «We Shall Overcome», slik at denne kvelden ble avsluttet med to sanger av Pete Seeger. En mann som har satt dype spor etter seg i musikkhistorien.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen