Nye takter

Billie Eilish – lykkeligere enn noensinne

Dårlige forhold, maktmisbruk, kroppskritikk og plagsomme fans. Men også optimistisk framtidstro, økende selvtillit og større ro. Billie Eilish’ nye album setter rekorder allerede før lanseringen.

– Jeg ville lage et veldig tidløst album, som ikke bare er tidløst for andre, men også for meg selv, sier Billie Eilish i et intervju med musikkanalen Vevo på YouTube.

Fredag 30. juli lanserer den amerikanske artisten albumet «Happier Than Ever». Det er hennes andre studioalbum, to år etter braksuksessen «When We All Fall Asleep, Where Do We Go?» fra 2019.

En million forhånds

Ifølge Apple Music Records, har «Happier Than Ever» allerede brutt rekorder. Over en million fans har forhåndsbestilt albumet for nedlasting så snart det er ute. Det er flere enn noensinne.

– Helt vilt! Wow. Fy fader, jeg håper det ikke skuffer, var Billie Eilish’ reaksjon på den nyheten, i et intervju med nettopp Apple Music.

Klassisk crooner

Til Vevo forteller hun at inspirasjonen har kommet fra klassiske artister hun elska i oppveksten: – Mest July London, mye Frank Sinatra og Peggy Lee. Sangene på albumet dekket et stort spenn, tror jeg, veldig varierte og ulike, men også kraftfulle og bestemte. Det har vært viktig for meg at sangene skal føles som de er del av samme prosjekt, uten å være samme sang om og om igjen.

Vil skape lykke

Albumet vil inneholde totalt 16 spor. Fem singler er allerede ute.

«My Future» var første singel ut, allerede i juli 2020. Her er inspirasjonen fra de klassiske amerikanske jazzvokalistene Eilish nevner tydelig. Rolig, nesten seig intro, med minimalt komp: «Jeg klarer ikke å fokusere, og det virker ikke som du legger merke til at jeg ikke er til stede … Forstår du ikke, jeg har endra planer, for jeg er forelska i framtida, jeg vil bare bli kjent med meg selv», synger Billie Eilish.

– Jeg vil bidra til forandring i folks liv. Gjøre dem lykkeligere, sa artisten til Vevo.

Mer avslappa

I «My Future» har all verdens ro i den dvelende introen, før tempoet skrus opp og andre vers jazzes i gang med et smektende mer dansbart rytmespor: «Jeg vet jeg liksom skal være ensom nå, og ulykkelig, uten noen, men er ikke jeg noen?» synger Billie Eilish, med klare lydlige ekko av flere av Peggy Lees største hits, for eksempel «Fever».

– Tidligere har jeg alltid kjent på press og bekymring, følt at jeg ikke gjorde ting rett, gjorde dem bra nok, var god nok. At jeg ikke var dyktig. Nå føler jeg meg tryggere på håndverket, føler at jeg har jobba skikkelig hardt med det og at dette albumet ble laga på et veldig perfekt tidspunkt for meg, kreativt sett. Det var bare så naturlig og lett og gøy og avslappa, sier Eilish, fortsatt til Vevo.

Tenåring

Flere av tekstene til singlene som er sluppet, handler om dårlige forhold. Men også om viljen til å stå opp for seg selv, ha tro på framtida, og slutte å bry seg så mye om hva alle andre måtte mene om alt mulig.

– Jeg håper folk vil høre låtene og tenke «herregud, jeg føler det også sånn! Jeg ante ikke at det var sånn jeg følte det, men det er sånn det føles!» sier Eilish til Vevo.

I videoen til andre singel ut, «Therefore I Am» fra november 2020, løper hun alene rundt på et nedstengt kjøpesenter. Tar for seg av kringler, smultring, brus og annen snacks, mens hun løper rundt og ler og koser seg, og ser nøyaktig ut som den tenåringen hun fortsatt er – Billie Eilish er født i desember 2001.

Utseendepress

«Jeg er ikke vennen din eller noe, du tror du er noe, men jeg tenker, derfor er jeg», synger hun i «Therefore I Am». Budskapet er klart: Hvorfor skulle jeg gidde å bry meg om alt folk mener om meg? Aller minst folk som skriver stygge ting, i artikler og intervjuer og overalt. «Beklager, men jeg fikk visst ikke med meg hva du heter» – du er uviktig for meg.

Billie Eilish har helt siden første sang fått masse kritikk for utseendet. «Alle» har meninger om klærne, håret og kroppen hennes, enten hun går kledd i løse eller tettsittende klær, farger håret svart og grønt eller platinablondt. I flere intervjuer har artisten forklart hvor enormt utseendepresset er, og hvor forstyrrende på det hun vil tenke på: musikken.

Billie Eilish fotografert på BRIT Awards i februar 2020. Da hun endret frisyre, fra grønt og sort til blondt, fikk hun mange negative tilbakemeldinger på at hun ikke lenger var like kul som før. Da hun poserte i korsett og tettsittende skjørt i bladet Vogue i juni i år, fikk hun også masse tyn - slik hun har fått det tidligere, for å gå «for tildekket» i «stygge» og «altfor løstsittende» klær. – Slutt å bry dere, er Billie Eilish' beskjed til alle som maser om kropp og klær.

Det hiphop-inspirerte lydbildet, med tung bass og linjer som rappes uten instrumentbacking, understreker ligg unna-budskapet i teksten.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

Dårlig forhold

Neste singel ut, «Your Power» fra april i år, er i en helt annen sjanger. Den starter med akustisk gitar, før Billie Eilish bryter inn i lys sopran: «Prøv å ikke misbruke makta di». Hun skildrer et ødeleggende forhold med skeiv maktbalanse. Hun er yngre, han er eldre, hun føler det er må være hennes feil at han oppfører seg dårlig.

I dokumentarfilmen om artistkarrieren så langt, «The World’s a Little Blurry» fra våren 2021, fortalte Billie Eilish om det destruktive forholdet til en eks, rapperen Brandon Adams, alias 7:AMP. Han var 22, hun var 16. Han ble ofte sint og voldelig. «Jeg kan ikke fikse han, jeg prøvde», uttalte Eilish etter bruddet. «Men makt er ikke smerte», konkluderer hun i den nedstrippa balladen «Your Power».

Farvel, taper

Fjerde singel var «Lost Cause», lansert 2. juni. Bass, gitar og trommer, med Eilish’ jazzcroonervokal oppå. Også denne med en glad musikkvideo, der Billie Eilish fester og danser og har det gøy med en gjeng andre jenter på overnattingsbesøk i en svær villa, mens de tuller med en hel haug hiphop-video-klisjeer, som rumperisting og yo-bevegelser med hendene.

Teksten er imidlertid en kontrast til videoen. Et nikk til typen i superhiten «Bad Guy», her er det er takk og farvel til en taper som aldri kjøper blomster: «Du tror du er en opprører, men du har ikke jobb», oppsummerer Eilish.

Gi seg nå?

I siste singel ut før selve albumet kommer, «NDA» fra 9. juli i år, tar Billie Eilish tar for seg artistlivets skyggesider. Stalkere henger rundt og vil inn i huset hennes. Hun kan knapt gå ut. «Kanskje jeg burde vurdere en ny karriere?»

Det er nøyaktig samme tanker som en annen tenårig amerikansk superstjerne, Olivia Rodrigo, gjør seg i «Brutal» på sitt første album, «Sour» fra mai i år: «Jeg er så sliten at jeg vurderer å slutte i jobben og starte et nytt liv», synger hun, også helt i toppen av hitlistene i hele den vestlige verden.

– Hver gang jeg ser noe om meg selv på internett, minner det meg bare om hvor lite internett vet om meg. Jeg deler egentlig ikke greier, sier Billie Eilish i et intervju med musikkmagasinet Rolling Stone. Hun fortsetter med tre ting hun vil folk skal forstå:

– Jeg kan synge. Jeg er kvinne. Jeg har en personlighet.

Bilalbum

Til Vevo gir hun dessuten et lyttetips:

– Du kan lytte til «Happier Than Ever» sånn du vil. Men jeg hadde elska om du, dersom du har gode høyttalere i bilen, eller vennen din har gode høyttalere i sin bil, og det regner, og du er i bilen med godt lydsystem, om du bare skrur opp lyden, lener deg tilbake, og lytter. Det er det jeg ønsker. Men velg selv, det er opp til deg, sier Billie Eilish.

Nyeste fra Dagsavisen.no: