Nye takter

Radka Toneff, Jonas Fjeld og Halvdan Sivertsen hedres av Rockheim

KOMMENTAR: Radka Toneff, Jonas Fjeld og Halvdan Sivertsen innlemmes i Rockheims Hall of Fame. Bortsett fra dette med «rock» skal det godt gjøres å finne innvendinger.

Det nasjonale popmuseet Rockheims Hall of Fame er et utvalg av artister som har gjort det spesielt bra i Norge i popmusikkens æra.

For å bli innlemmet her må det være minst 25 år siden gjennombruddet. Radka Toneff døde i 1982, med både Halvdan Sivertsen og Jonas Fjeld var til stede da årets utvalgte ble presentert på Rockefeller torsdag formiddag. De to nærmer seg 100 års fartstid til sammen!

Les også: Festkveld for Halvdan Sivertsen i Oslo Spektrum

Radka Toneff var selvfølgelig sårt savnet da kunngjøringen kom. Hun ga ut tre flotte album mellom 1977 og 1981. Siden har hun vært et forbilde for alle som kan krype og gå i grenselandet mellom jazz og popmusikk, og kan trygt kalles en legende i norsk musikk.

###

Radka Toneff

Når man blir hedret for å ha vært med lenge, passer det godt at de to andre er artister som feirer stadig nye triumfer. Halvdan Sivertsen fylte Oslo Spektrum med sin 70-årskonsert i januar, og den siste uka har Jonas Fjeld reist rundt på Østlandet til utsolgte konserter med Judy Collins. Selve innlemmelsen skjer i et TV-sendt show på Rockheim i Trondheim 25. oktober. Det ble spøkefullt bemerket at dette var den eneste dagen både Fjeld og Sivertsen var ledig samtidig.

Les også: Jonas Fjeld og Judy Collins - engler på scenen

Disse tre er valgt av en storjury fra ei liste på ni nominerte. Da denne langlista ble presentert før jul nærmest insisterte jeg på at Jonas Fjeld måtte bli valgt. At jeg ikke skrev det samme om Sivertsen handler nok om en slags respekt for dette «rock»-begrepet, men som vi var inne på i forbindelse med 70-tallsjubileet hans nylig:

De første utspillene til Sivertsen på 70-tallet var på grensen til progrock. Jeg gjentar gjerne at det var en tabbe at man valgte å kalle det norske nasjonalmuseet for populærmusikk for Rockheim, men nå må vi leve med det. Kan jeg i samme slengen mene at «Hall of Fame» ikke er en heldig betegnelse på norsk æresgalleri?

Da Rockheim begynte med dette for ti år siden var det allerede 50 år siden den nye popmusikken kom til landet, og 25 år med artister som oppfylte kriteriet. Det er fortsatt mange å ta av, et stort etterslep av artister som fortjener en plass i det gode selskapet. Selv vurderer jeg å starte et eget kultgalleri, for dem som aldri kommer til å bli innlemmet hos Rockheim, fordi altfor få vet hvem de er, men som likevel har hatt mer enn nok å fare med. Hittil har 32 navn fått æren av å komme med i Hall Of Fame. Etter mine egen uhøytidelige beregning er det fortsatt 184 igjen som oppfyller kriteriene.

Les også: Ole Paus og Motorpsycho -  ny start med nytt band

Ole Paus fortalte oss forleden at hans første møte med Motorpsycho kom da han formelt innlemmet dem i en Hall Of Fame-seremoni hos Rockheim i 2016. Nå har de laget et svært høyt bejublet album sammen. I «Nitimen» i NRK i går bekreftet Bent Sæther at de ikke kunne si nei til Paus etter en sånn begivenhet. Motorpsycho i «Nitimen» der altså, det bekrefter igjen at tida går, mens mange av artistene består.

Nå står vi her på Rockefeller, og på veggen henger en plakat om en forestående konsert med britiske The Zombies i juni. 56 år etter deres første besøk i Norge! I fjor ble The Zombies innlemmet i den internasjonale Rock and Roll Hall of Fame i USA. Blant dem som fortsatt venter på anerkjennelsen der er Kate Bush, Bjørk, Kraftwerk, Chic, Joy Division/New Order og en endeløs rekke andre. Det er altså ingen skam å måtte vente, om det så blir i en evighet.

At Radka Toneff, Halvdan Sivertsen og Jonas Fjeld endelig kommer på museum, er dem altså vel unt. Men like viktig er at de i sakens anledning får et eget TV-show, som presenterer karrierene deres, der utvalgte sanger framføres av andre artister som forblir en hemmelighet helt fram til de står på scenen. Ordentlige artister på NRK TV, det er som kjent en sjelden begivenhet i våre dager.