Nye takter

«Andre sanger»: Frida Ånnevik synger andres sanger om igjen

Frida Ånnevik synger coverlåter, og oppnår målet med sånt: Å få det til å høres ut som et helt eget, personlig album.

Dagsavisen anmelder

5

Frida Ånnevik

«Andre sanger»

Grappa

«Andre sanger» kunne like godt vært kalt «Andres sanger». Frida Ånnevik er etablert nok til at hun kan gi ut et coveralbum, og få det til å høres ut som et overskuddsprosjekt, mer enn bare en enkel måte å fylle et album med nye sanger.

###

Frida Ånnevik tolker noen opplagte låtskrivere på dette albumet, men her er også mer overraskende innslag fra den mer utadvendte delen av poplivet. Det kan minne litt om det Ingrid Olava gjorde på fjorårets album med Andreas Ulvo under navnet Innlandet, med en forskjell: Ånnevik har oversatt sangene som har vært på engelsk, gjort dette svært godt også, slik at de får en egen identitet, og i større grad høres ut som hennes egne.

Les også: Gir nytt norskliv nytt norsk liv til låter av blant andre Spice Girls, Björk og Joni Mitchell

Ånnevik har vært med på noen anledninger som har ledet opp til dette albumet. Først TV 2s serie «Århundrets stemme», der artister skulle framføre coverlåter etter beste evne. Ånnevik nådde ikke helt opp i konkurransen, men hennes framføringer av Janis Ians «At Seventeen» (nå kalt «Søtten år») og Astrid S’ «Think Before I Talk» («Tenkt meg om») skilte seg ut. Når vi hører dem igjen står de altså fram som helt egne sanger. Spesielt «Søtten år», som høres ut som den betyr noe helt spesielt for henne personlig.

Etterpå kom den store hyllestkonserten til Joni Mitchell på Oslo Jazzfestival, siden gjentatt på et par andre festivaler, med en rekke fremragende tolkninger av Mitchells gamle sanger. I et svært sterkt program skilte Ånnevik seg ut igjen, også denne gangen ved å komme med en egen oversettelse av «Both Sides Now», («En og annen») som med dette fikk en nærhet og egenart som publikum satte ekstra stor pris på.

Alt dette er med på det nye albumet. I tillegg til en rekke like forskjellige sanger. Her er Alicia Keys, Spice Girls og Bjørk, men også Alf Prøysens og Finn Ludts «Lille måltrost». Albumet er spilt inn med produsent Øyvind Røsrud, med Jo Berger Myhre på bass, Pål Hausken på trommer og André Roligheten på klarinett, sistnevnte med en stjernerolle i «Ny tråd», som egentlig er Bjørks «Unravel».

Albumet slutter litt nedpå, med enda en Joni Mitchell-sang. «River» er sammen med «Hallelujah» en sang vi i coverpolitiet har utstedt advarsel mot flere versjoner av, men igjen, den nye teksten gjør sangen så ny at den redder anledningen. «Den du veit» av Marius Müller har Ingrid Bjørnov allerede strippet ned på samme måte, men igjen og igjen, det er vanskelig å finne motforestilliger her også.

Anmeldelse: Backstreet er tilbake (Dagsavisen+)

På nyåret kommer Frida Ånnevik i neste sesong av «Hver gang vi møtes», der vi kan se fram til å høre henne tolke Odd Nordstoga, Hellbillies og Valkyrien Allstars, men også flere andre som er mer bortenfor hennes eget sjikt av musikklivet. Tuva Syvertsen fra Valkyrien er en sanger som jeg alltid har tenkt at Ånnevik har mye felles med stemmemessig. Det hadde vært fint å høre dem synge sammen en vakker dag.