Nye takter

– Vi må kjempe sammen

Da han så at fristen for å lage årets klimalåt plutselig var utsatt, satte Erlend Kartvedt seg ned og lagde vinnerlåta på kort tid.

– Musikk har alltid potensial til å endre ekstremt mye. Da jeg kom over denne konkurransen, kjente jeg at jeg ville bidra til dette her, fordi dette med klimaendringer er veldig overveldende og et stort tema om dagen.

Det forteller den ferske låtskriveren og vinner av klimalåtkonkurransen «Etter oss». Som artist kaller han seg Mr.Early. Han er ukjent for de fleste, og heter egentlig Erlend Kartvedt.

Det var artisten Hanne Kolstø som kom på ideen om klimalåtkonkurransen i forbindelse med initiativet «Klimabrølet», for å få folk til å engasjere seg mer om klima og miljø. Vinnerlåta til Kartvedt var blant 250 bidrag som ble sendt inn, og som ble valgt av en jury bestående av blant andre Sigrid, Lars Vaular, Mari Boine og Halvdan Sivertsen. I dag fremføres låta på Øyafestivalens biblioteket-scene.

Se bildene fra den første Øya-dagen (Dagsavisen+)

Ansvar flyttes

I jurybegrunnelse heter det at låta «For jorden vår» ble valgt som den ideelle klimalåten fordi det er en fordel at det er fengende når man skal nå ut med et viktig budskap.

Og budskapet er tydelig: «Eg likar det når luften er rein. Eg likar det når solen er grei. Eg likar det når vannet er klart. Det er derfor eg har laget en sang.»

– Den er så sykt enkelt skrevet og det er sånt som trigger meg. Jeg hadde et mål om å skrive teksten så enkel som mulig, sier Kartvedt, som også vant innspilling i studio i samarbeid med plateselskapet Jansen Recording.

– Låta mi handler bare om det å anerkjenne ting man liker med jorden vår, og hvorfor det kan være et fantastisk sted å være, det å anerkjenne kjærligheten man har for planeten. Så må man kjempe sammen for å ta vare på jorden, sier han.

Bringe folk sammen

– Alt ansvar skal flyttes over på andre hele tiden, og jeg skjønner at det skjer. Folk på gata skylder på politikerne, og sier det er deres ansvar. Og så sier politikerne igjen at det er «big corporations» sitt ansvar, eller at «vi venter på at teknologien skal løse det». Det jeg håper låta mi gjør, er å skape mer bevissthet rundt folk sin egen rolle i klimakampen. Hva kan man selv gjøre for klimaet og miljøet? Hvordan kan man delta og begynne i det små? Jeg har lest artikler om at det ikke er noen vits å sortere plast lengre. Men hvis man hele tiden skal tenke på at de små ting ikke nytter, og være pessimistisk om fremtida, og tror at ingenting nytter, da kommer man til kort. Man må bare prøve. Finne ut hvordan man kan bidra.

Anmeldelse: Storeslem for Sigrid på Øya (Dagsavisen+)

– Bare kom ut

Og det har Kartvedt også gjort, gjennom å lage denne låta.

– Det jeg kan, er jo musikk. Da det dukket opp en mulighet til å bidra, i et samspill med mange andre, da ble jeg veldig inspirert av det. Folk som kjenner meg har ikke visst at jeg synger, men jeg har holdt på for meg selv. Jeg har et ekstremt stort bibliotek med musikk som jeg ikke har delt før, sier låtskriveren, som nesten holdt på å ikke få sendt inn noe bidrag:

– Jeg lagde først et låtutkast, men følte ikke at den var helt riktig, den låt litt deprimerende. Etter å ha hørt en del på den, tenkte jeg at jeg vil ikke bidra med dette her. Så la jeg den litt fra meg. Men så glemte jeg fristen.

Kartvedt ble tydelig irritert over det hele, da han syntes han i det minste kunne sendt inn ei låt han ikke var helt fornøyd med.

– Men det datt litt i do da jeg ikke klarte bringe fram en god låt jeg var fornøyd med selv. Det må liksom klikke i hodet mitt.

Men bare to dager senere kom det en beskjed om at fristen var utsatt med to uker.

– Jeg bare «yes!». Det var et fantastisk tegn. «Nå skal jeg faen lage en bra låt», tenkte jeg. Da satt jeg meg bare ned, og så lagde jeg låta på kort tid, egentlig. Den bare kom ut og var der med en gang. Så føltes det sykt bra.

Disse artistene bør du se på Øya (Dagsavisen+)

Mer fra Dagsavisen