Nye takter

Mektig utvikling

Nye sanger med Sigrid Raabe mer enn bekrefter det gode førsteinntrykket.

Dagsavisen anmelder

5

Sigrid

«EP»

Petroleum

«Know that I’m dynamite» synger Sigrid Raabe til slutt på sin første EP. En romantisk pianoballade som minner litt om hvordan vi først hørte henne, før hun midlertidig trakk seg tilbake for tre år siden. Det er de tre andre låtene som høres ut som dynamitt.

De større produksjonene som Sigrid presenter nå har et herlig selvsikkert uttrykk som er sjeldent hos så unge artister. Vi hørte det fort på «Don’t Kill My Vibe», som er åpningslåten på EPen. Et utfall mot å bli fortalt hva som er best for henne. Konkret med utgangspunkt i en låtskriversession som ikke gikk helt etter planen, men lett overførbart til resten av livet.

Den nye singelen «Plot Twist» følger på i samme stil. Den begynner forsiktig, men blir fort mer hektisk og glir over i rap-aktige sekvenser. Først med en advarsel: «Do you want me to spell it out loud?». Så en konstatering: «You’re getting pushed out of my priority». Alle kan være store i kjeften, bare de beste klarer å overføre frustrasjonen til jublende flott popmusikk.

Les også: Sigrid har «verdens heteste låt»

Slik er «Don’t Kill My Vibe», slik er «Plot Twist». Og slik er også «Fake Friends», enda et utfall mot nedlatende behandling. «It’s better to walk away/ than to run with fake friends», synger Sigrid med stor overbevisning. Tre så sterke låter på rad, det er sjeldent, og det legger lista høyt for hvordan Sigrid skal følge opp med et album etter hvert. Det skjer kanskje ikke før neste år.

Alle disse tre låtene har entusiastisk fengende refrenger, som gjør dem til såkalte «anthems», et begrep som det ikke finnes gode norske ord for, men som signaliserer sanger som med en samlende følelse får alle til å synge i kor på konserter, og som setter seg fast i hukommelsen for godt.

Dette har virkelig vært en utrolig vinter og vår for Sigrid Raabe. Først det lille gjennombruddet på Bylarm, der hun ble den mest omtalte av alle de 160 artistene i år. Så til større internasjonal anerkjennelse, inkludert at «Don’t Kill My Vibe» ble utropt til «hottest record in the world» i det populære programmet til MistaJam på BBC. Siden dette er en utmerkelse som har festet seg må vi legge til at den samme anerkjennelsen kommer til ei ny plate hver eneste dag, men vi er uansett ikke vant til så stor oppmerksomhet for norsk pop.

Enda bedre: I forbindelse med sin 70-årsdag i mars tok Elton John over strømmetjenesten Amazon Unlimiteds «dagens sang» i ei uke, og valgte ut nye utgivelser med Lana del Rey, Father John Misty – og Sigrid fra Ålesund. Han spådde at «Don’t Kill My Vibe» ville nå toppen av hitlistene. Så godt har det ikke gått foreløpig, men så lager også Sigrid sanger som ikke passer inn blant den mest alminnelige strømmevennlige tenåringsmusikken. Desto sterkere er sjansene hennes i et lengre løp.

Spiller bl.a. på Mablis-festivalen i Stavanger 10. juni og på Øyafestivalen i august 10. august.