Nye takter

De gir stemme til Nina Simone

Nina Simone gjenoppstår på teaterscenen i Oslo. - Hun var min mors forbilde og jeg vokste opp med hennes musikk, sier Nosizwe Baqwa, som sammen med Mariama Ndure spiller Simone. Her forteller de om sitt forhold til legenden.

Bilde 1 av 4

Når Nordic Black Theater setter opp stykket «I am Nina» på Caféteatret denne høsten, spilles sangeren og borgerrettighetsforkjemperen Nina Simone av hele to skuespillere. De to er Nosizwe Baqwa, som selv er aktuell med albumet "In Fragments" denne høsten, og Mariama Astrid Ndure. Dagsavisen ba begge artistene og skuespillerne om å definere sitt forhold til den legendariske Nina SImone.

Nosizwe Baqwa - spiller Nina Simone

Nosizwe Baqwa spiller Nina Simone i «I am Nina».

Nosizwe Baqwa har vokst opp med Nina Simone som en del av "familien". FOTO: MIMSY MØLLER

1. Hvilke egenskaper som artist og formidler hadde Nina Simone som gjør henne fortsatt relevant i dag?

Kvaliteten svarer for seg. Nina Simone er relevant fordi musikken hennes treffer folks hjerter, en politisk artist som reflekterer tiden hun er fra, men mye av det hun sto for finnes også på dagens agenda. Som kvinne var hun åpen og ærlig i beskrivelsene av ensomhet, kjærlighetssorg og lengsel. Det er mye inspirasjon og makt å hente i hennes sårbarhet.

2. Hvordan levendegjør dere Nina Simone og hennes musikk på scenen?
Regissøren, Cliff Moustache, ville i utgangspunktet ha fem Nina'er på scenen for å si noe om de mange aspektene ved Simones store personlighet, men det lot ikke det seg gjøre. Maryam og jeg er veldig forskjellige både i figur og personlighet. Utfordringen blir å koordinere slik at vi ivaretar den samme grunntanken, så ikke hun blir den rasjonelle og jeg den superemosjonelle. Sent i livet ble Nina Simone diagnostisert som bipolar. Hun var en hissig, emosjonell og smart dame, og det fine med å være to som spiller henne er at vi også kan vektlegge den bipolare dysfunksjonaliteten.

3. Hvordan ser du på henne som person?
- Hun er mye mer menneskelig for meg nå, men har alltid vært en av kvinnene i vårt hushold. Hun var min mors forbilde og jeg vokste opp med hennes musikk. Jeg fant min stemme og mitt særpreg fordi hun hadde sitt særpreg, og hun gjennomgikk mye jeg identifiserer meg med som voksen, som å være enslig mor og kvinne. Hun er ikke bare en jeg arvet fra mamma, hun er blitt min egen.

4. Hvilket forhold til Nina Simone hadde du fra før?
- Nå har jeg endelig klart å synge meg gjennom «I Loves You, Porgy» uten å grine. Det var kjærlighetslåta til mamma og pappa, og det er mye kjærlighet og sorg i den. Og «Mr. Bojangles», som var min kjærlighetlåt. Nina Simone har virkelig vært soundtracket til min eksistens. Det er også mye ved Nina Simone som er usjarmerende. Hun er blitt revet ned fra pidestallen, men jeg blir ikke skuffet over å få lov til å lære å kjenne de sidene ved henne. At de største heltene kan framstå som menneskelige tror jeg bare er sunt.

5. Hvem i dag bærer med seg arven etter Nina Simone, og hvorfor?
- Lauryn Hill, et ikon og en naturlig politisk og ekstremt dyktig artist. Men det er et vanskelig spørsmål fordi Nina Simone var noe helt for seg selv, en type artist som kommer «once in a lifetime», en svart kvinne som levde i en ekstremt segregert tid men som tok eierskap til alle aspekter ved seg selv og sitt liv.

Les også: Nina Simone i ny drakt

Mariama Ndure - spiller Nina Simone

Mariama Astrid Ndure som Nina Simone i Nordic Black Theatres «I am Nina».

Mariama Astrid Ndure i klassisk Nina Simone-positur foran mikrofonen. FOTO: MIMSY MØLLER

1. Hvilke egenskaper som artist og formidler hadde Nina Simone som gjør henne fortsatt relevant i dag?
- Sangene hennes er tidløse, jeg er sikker på at hennes autentisitet har hatt mye å si for dette. Nina Simone sang rett fra levra og la ikke skjul på følelsene sine. Sårbarheten er til å ta og føle på. Hun trollbandt publikum med sterke utrykk og interessante melodier. Disse egenskapene gjør musikken også levende i dag. Hennes sanger var ofte politiske, hun var en stemme og en forkjemper for de svakerestilte i samfunnet, og hun kjempet lenge for afro-amerikanernes rettigheter i USA. I dag er dessverre fortsatt systematisk rasisme og fordommer et stort problem for mange i USA, som også er en av grunnene til at hun fortsatt er relevant.

2. Hvordan går dere fram når dere skal levendegjøre Nina Simone og hennes musikk på scenen?
- Det har vœrt viktig å fortelle hennes historie så riktig som mulig, men på vår måte. Regissøren har lagt vekt på at vi ikke skal «vœre» stemmen til Nina Simone, men at våre stemmer skal vœre med på å fremme hennes historie.

3. Hvordan ser du på henne som person nå etter at arbeidet med stykket har startet?
- Nina Simone var en sammensatt person. Hun hadde mange utfordringer som kvinne og som afro-amerikaner i USA, i tillegg til at hun var bipolar. Jeg føler at jeg har blitt kjent med en person som hadde et vanvittig pågangsmot, hun var ikke redd for å si ting som det var, koste hva det koste ville. Mange viktige politiske spørsmål kom frem i lyset på grunn av henne. Hun hadde også noen mørke sider ved seg, og det tror jeg hadde mye med sykdommen hennes å gjøre, samt presset som fulgte med av å være i rampelyset.

 4. Hvilket forhold til Nina Simone hadde du fra før?
- Jeg har alltid hatt et forhold til Nina's musikk. Spesielt som musiker har hun vœrt en person jeg har lyttet på og sett opp til, men selv visste jeg lite om bakgrunnshistorien hennes. Jeg er heldig som har fått muligheten til å bli bedre kjente med henne gjennom dette stykket.

5. Hvem i dag bærer med seg arven etter Nina Simone, og hvorfor?
- Nina Simone har åpnet dører for mange. Jeg hadde for eksempel ikke hatt denne muligheten om det ikke var for henne. Det er tydelig at hun har satt sine spor ikke bare i musikken, men snakker om utfordringer som mange har hatt opp igjennom historien. I tillegg var hun et musikalsk geni som elsket å utforske og kombinere ulike stiler. Dette har gjort henne interessant og hun er en av de artistene som har blitt samplet i blant annet mye Hiphop musikk. Det er snev av henne overalt. Dette gjør sannsynligvis folk nysgjerrig på hvem denne dama er.

Nordic Black Theatres «I am Nina», regissert av Cliff Moustache, spilles på Caféteatret i Oslo fra 27. oktober.

Mer fra Dagsavisen