Bilde 1 av 3
Nye takter

Kringkastingens åpne skattkammer

NRKs TV-arkiver inneholder en lang rekke musikkopptak vi ikke trodde vi skulle få se igjen, eller aldri har sett. Stadig flere av dem er nå tilgjengelige igjen.

Vi som er litt mer enn alminnelig opptatt av musikk har alltid hatt et anstrengt forhold til NRK. Spesielt fjernsynet. Det har alltid vært for lite musikk på TV. Dette får bli (og har vært) en annen sak, for nå skal vi fortelle om det NRK virkelig sendte. Som i årens løp har blitt en lang rekke opptak det rett og slett er fantastisk å se igjen. Eller for første gang, siden vi vanligvis bare fikk én sjanse den gangen de ble laget. Enkelte klipp fra disse programmene har gått videre til YouTube, men langt fra alle.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sånn kan vi kveld etter kveld begynne å lete på telefonen, fylle TV-skjermen, og bli sittende langt inn i natta. Og for eksempel finne et halvtimes møte mellom den legendariske engelske folkesangeren Bert Jansch, og han norske kollega Finn Kalvik. Som etter en introduksjon av Harald Are Lund sitter der i en sofa og spiller for hverandre, og snakker sammen innimellom. Det er vanskelig å si hvem som er mest forbauset. Kalvik som får synge for sitt store forbilde (og slett ikke skjemmer seg bort), eller vi som endelig får se dette. Vi har bare sett ett stillbilde fra dette møtet før, men at programmet var godt bevart, en hel halvtime med lyd og levende bilder, kom som en gledelig overraskelse. «Blanda drops» het programmet. Noe skulle det jo hete.

Les også: Den store musikalske vekkelsen som hjemsøkte vårt land

«Musikk midt i middagshvilen» het et annet program. En programtittel som ikke akkurat oste ungt og vilt lang vei. Men her spilte Åge Aleksandersen halvparten av sitt første soloalbum «7600 Namsos» i 1975, inkludert den der sangen om Royal Albert Hall. Med tre sanger av Kåre Virud som ekstranummer ble halvtimen perfekt. Da søkte jeg selvfølgelig nysgjerrig videre på «Musikk midt i middagshvilen», og fant også en halvtimes konsert med Flying Norwegians. Ei gruppe som har kommet i skyggen av Åge og Prudence på 70-tallet, som laget musikk som står seg godt ennå, og som avsluttet sin tilmålte halvtime med paradenummeret «New Day», som jeg ikke turte å drømme om var fanget på film. Verdt hele den siste fjernsynslisensen for min del.

Lisensen er selve begrunnelsen for denne store utrullingen av programmer fra fjernsynshistorien. TV-lisensen har eksistert like lenge som TV i seg selv, og disse programmene er folkets eiendom. Målet til NRK er å dele som mye som mulig, i alle fall av produksjoner fra før 1997, da rettighetsforholdene blir mer kompliserte. Så langt i april er det lagt ut mange hundre programmer fra tidligere tider. De omfatter alt fra Buck Owens på konsert i Njårdhallen i 1969 til Trontaledebatten 1975. Den siste er vel mer for spesielt interesserte, kan vi si på disse sidene. Vi som heller finner stor glede i å se Millie «My Boy Lollipop» Small fra Jamaica øve sammen med The Vanguards før en opptreden i 1967. Dette i programmet «Lørdag i Oslo».

Les portrett: Ivar Dyrhaug abdiserer fra Gullrekka på NRK

60-tallet er dessverre ellers ikke så godt dekket av NRKs arkiver. Faktisk ble en rekke fantastiske opptak rett og slett slettet etter å ha vært sendt, fordi innspillingsbånd var dyre. De bevarte heldigvis Stax-showet fra 1967, NRKs fremste bidrag til musikkhistorien. Nå tilgjengelig som de to programmene «Rhythm and blues i Njårdhallen», men foreløpig uten det 17 minutter lange vedhenget «Rytmeshow i Njårdhallen», som ble gravet fram da konserten kom på en forseggjort amerikansk DVD i 2007.

Bare to program fra 60-tallets «Pop-korn» er bevart, til gjengjeld med enda et internasjonalt scoop: En tidlig opptreden med Fleetwood Mac. Alle innslag ble introdusert av kandidatene til Frøken Norge. Fleetwood Mac ble spesielt anbefalt til de som var 20 for 10 år siden. Snart 50 år etter høres de like fint ut for dem som var 10 år den gangen.

Selv om vi også har funnet en egen halvtime med Saft, og tre kvarter med Popol Ace og deres album «Stolen From Time» er tilbudet fra denne tida naturlig begrenset. 70-årene var puritansk radikale i Norge, også i ungdomsredaksjonene i NRK. Med mye viser og jazz, og lite lettsindig pop og rock. NRK ryddet til og med plass til å overføre protestkonserten mot sitt eget Melodi Grand Prix, «Bedre enn Melodi Grand Prix», i 1976. Det positive siden av denne vridningen er at vi kan glede oss over nasjonale helter som Lillebjørn Nilsen og Jan Garbarek i timevis. Lillebjørn anbefales i en egen halvtime i Flimra 1. oktober 1973. Garbarek kan vi se i kvartetter med Keith Jarrett og Bobo Stenson, og i starten av sin karriere med Karin Krog. NRK var til stede på en rekke festivaler, og gjorde TV-opptak med teknisk perfeksjon, ofte visuelle nytelser i tillegg til den historiske musikken. Her er en lang rekke konserter og reportasjer fra jazzfestivaler i Molde og Kongsberg. Hva med en hel konsert med Chet Baker i Kongsberg Kino i 1979? Selv satte jeg ekstra stor pris på en halvtime fra høljregnet på Festivgavla i Ålesund i 1976, første gang jeg var på festival selv. Vi blir våte bare av å se på. Rart å tenke på at en restutgave av Fairport Convention en gang var godtatt som hovedattraksjon på en stor norsk festival.

Dette siste har jeg funnet fram til ved å pløye gjennom et hundretalls programmer under «Flimra-vignetten. For ikke alle medvirkende er like godt registret, men det blir til gjengjeld som å gå på skattejakt, og oppdage en lang rekke musikkinnslag gjemt under rare programtitler, og inni programmer som handler om helt andre ting. For å spolere denne gleden kan jeg fortelle at Prudence er med i Flimra 26.11.73, i kortfilmen «Gul gampo og småsvett tornado, nå også med flytende salmiakk», der de midt i filmen står ute på ei øy og spiller «I Hope We Never Get Too Serious About The Music So This Is Just A Joke». Eller at de 28. oktober året etter spilte «Sailor’s Song» i et Flimra om ungdom og alkohol, og samtidig svarte på om det var «et sus av øl rundt Prudence».

Les kommentar: Vi trenger et større Norwegian Wood

På 80-tallet ble det enda mer musikk i NRK. Nå også i farger. Magasinprogrammer som Zikk Zakk og Zting ligger ute på rekke og rad, og venter på å bli utforsket. Og to timer fra den store Forente Artister-konserten «Rock On The Dock» på Aker Brygge. Fortsatt er det mer igjen. Akkurat i kveld kunne jeg tenke meg å se den omdiskuterte natt til 1. mai-sendingen direkte fra Drammenshallen i 1981, der Åge Aleksandersen, DePress og Veslefrikk skulle holde ungdommen borte fra å gjøre opprør gatene. Få den på, for faen.

Mer fra: Nye takter