Nye takter

Ti kniver, med hjertet i hånden

Gabrielle Leithaug er tilbake med en ny singel. «Ti kniver», der hun igjen avslører hvordan hun egentlig har det.

Tre år etter gjennombruddet med «Ring meg», med åtte låter på rotasjon på radio siden, fikk Gabrielle nettopp en ny sommerhit med festfavoritten «Fem fine frøkner». Den nye «Ti kniver» er en annerledes sang igjen.

- Noen trodde kanskje at jeg med «Fem fine frøkner» var på vei inn i en bekymringsløs klubbsone. Sånn var stemningen jeg var i da. Med «Ti kniver» kommer folk til å skjønne at jeg fortsatt er Gabrielle med hjertet i hånden. Det er spesielt å gå rett fra en klubblåt, og så ta det helt ned og åpne seg. Det er en del av meg å tørre sånt, å stille følelseslivet mitt ut for alle, sier Leithaug.

Kjent med publikum

Gabrielle forbindes først og fremst med hitlåtene sine, og sangene fra fjorårets minialbum «Nattergal» - med r’en tonet ut på coveret slik at den også kunne leses som «Natte gal». To og et halvt år er gått siden hun ga ut et fullt album. Dette betyr ikke at hun har sluttet å tenke i større format. Hun jobber nå med flere sanger som kan bli et album, i alle fall en lengre EP.

- Jeg har lyst til å fortelle mer. Jeg er ikke bare en singelartist. Det er en grense for hvor nær jeg kommer lytterne mine med bare én sang. Jeg vil jo de skal bli bedre kjent med meg, og hva jeg gjør med livet mitt. Jeg måtte sluppet en singel hver måned for å få med alt. Da er det bedre med et album.

- Sangene er selve livet?

- Det er bra sagt. Jeg er så dårlig på å ha en kynisk tilnærming til musikken. Jeg lager kommersiell popmusikk, men ikke fordi jeg må.

Sta og lidenskapelig

Vi skal ikke engang prøve å formidle hva Gabrielle Leithaug mener når vi kommer inn på dette med autentisitet og ærlighet i popmusikken. Hun har ingen problemer med å bli regnet som popartist heller.

- Popmusikken har kanskje for noen en historie med å bli oppfattet som useriøs, et jag om penger og klikk på nett. Men det går an å være popartist og en ordentlig låtskriver samtidig. Den karrieren jeg har nå er basert på låter jeg har skrevet selv, en reise gjennom livet mitt, sammen med lytterne mine. Vi lever parallelle liv, og går gjennom dette sammen. Det er klart at «Ring meg» ikke var ment som et dypt dykk i følelser, med mange mulige tolkninger. Folk kan mene så mye om pop, men jeg elsker pop, og jeg elsker jobben min, sier hun.

I et nettintervju for TONO forklarer Gabrielle sin artistfilosofi til Askil Holm. Det er positivt å være sta, lidenskapelig, og la seg rive med. Det gjør ingenting å være en «weirdo», forklarer hun.

- For meg er det viktig å være sårbar. De som tør å åpne seg treffer lytterne enda nærmere, utdyper hun til Dagsavisen.

Spellemann inne og ute

Gabrielle fikk mange til sperre øyene opp på spellemannshowet i år, først med en utendørs framføring av «Regn fra blå himmel», så innendørs med «Nattergal», med fullt kor i tillegg til hennes eget band.

- Jeg fikk enormt mange overraskede tilbakemeldinger, men utelukkende fra folk som ikke har sett meg live. Jeg jobber utrolig mye med å være en liveartist. Det er der hjertet mitt ligger, det har det gjort fra starten. Min visjon er at all musikk skal være best live.

Gabrielles karriere har gått så godt de siste tre årene at det nesten er glemt at hun først ble kjent i X-Factor for fem år siden. Der hun kom på 7. plass. Hva tenker hun om dette, midt inne i en ny sesong med «Idol»?

- Gjør det du vil, så lenge du gjør det bra. Jeg synes de konkurransene har et ufortjent dårlig rykte. De er ingen snarvei til suksess. For dem som skal lykkes holder det ikke bare å ha vært med på sånt. De må jobbe hardt etterpå. Da driter jeg i hvordan de kom dit de er.

geir.rakvaag@dagsavisen.no

Geir Rakvaag

Journalist i Dagsavisen